AĞRI MİLLETVEKİLİ AV. ABDULLAH KOÇ, YUKARI BAYAZIT EVLERİ İÇİN SUNDUĞU ÖNERGE

AĞRI MİLLETVEKİLİ AV. ABDULLAH KOÇ, YUKARI BAYAZIT EVLERİ İÇİN SUNDUĞU ÖNERGE

Ağrı Milletvekili Abdullah KOÇ; Doğubayazıt’ta bulunan Yukarı Beyazıt’ın eski evlerinin tarihsel dokusuna uygun bir şekilde restore edilerek hem Doğubayazıt’ın ve hem de ülkenin turizmine yeniden kazandırılması amacıyla konuyu Mec

Geçmişte büyük bir sancak merkezi olan Bayezit Sancağı Doğubayazıt’a 7 km güneydoğusunda kurulmuştu, ancak çeşitli sebeplerle vilayet merkezinin Karaköse’ye nakledilmesinden sonra ahalinin ovaya göçmesiyle ilçe şimdiki yerinde yeniden kurulmuş, eski Bayezit Sancağı ise bir ören yeri olarak kalmıştır.

Günümüzde Doğubayazıt ahalisince Yukarı Beyazıt olarak anılmaktadır. Yukarı Beyazıt’ta bulunan tarihi evler ve kalıntılar birer harabeye dönüşmüştür. Bölge turizmi ve tarihsel miras açısından büyük önem arz eden bu tarihi mekanlara sahip çıkılması gerekmektedir. Seçim bölgemde bulunan Yukarı Beyazıt’ın tarihi evlerinin aslına uygun bir şekilde restore edilerek hem Doğubayazıt’ın ve hem de ülkenin turizmine yeniden kazandırılması için Bakanlığın gerekli girişimlerde bulunarak bu alanda ivedilikle çalışma başlatması amacıyla konuyu Meclis gündemine taşınıldı.

ÖNERGE ŞÖYLEDİR:

                            TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzük ’ün 96’ncı ve 99’uncu Maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Av. Abdullah KOÇ

Ağrı Milletvekili
Doğubayazıt ya da eski adıyla Bayazıt, Ağrı iline bağlı bir ilçe, aynı ilçenin merkezi ve günümüzde merkezinin Karaköse'ye taşınmasının ardından adı Ağrı olarak değiştirilen Bayazıt ilinin eski merkezidir. Ağrı'ya bağlı ve Merkez ilçenin 93 km doğusunda, İran'a 35 km uzaklıktadır. İlçe toprakları genellikle engebeli ve yüksektir. İlçe merkezi düzlükte kurulmuştur. Ağrı'nın en eski, tarihi ilçesidir. Kendi adını taşıyan ovanın güney doğusunda kurulmuştur.

Eski Beyazıt’ta ve kalede Urartu Mezarlarının oluşu, şehrin tarihini çok eskilere götürür. Doğubayazıt’ın ilk kurulduğu yer, Yukarı Beyazıt’taki eski kaledir. Kale Trabzon yolu çizelgesinde bir Gümrük Merkezi olarak sürekli gelişmiştir. Beyazıt Kalesi her devirden izler taşır. Urartular, Van’dan Alagöz dağlarına, Gökçe göle kadar uzandığı için Beyazıt, uzun süre onların egemenliğinde kaldı. M.Ö 250 yıllarında bölge Pers Krallığı ile Romalılar arasında birkaç defa el değiştirdi. Küçük Arsaklılar (M.Ö 150 – M.S 430) çağında Beyazıt ovasına Gokovit Sancağı adı veriliyordu. Burası Digor ile Iğdır Kalesindeki çift başkenti de içine alıyordu. Sonradan belirli aralıklarla Romalılar, İranlılar, Araplar, Bagratlar ve Bizanslıların yönetimine girdi.

Geçmişte büyük bir sancak merkezi olan Bayezit Sancağı ilçenin 7 km güneydoğusunda kurulmuştu, ancak çeşitli sebeplerle vilayet merkezinin Karaköse’ye nakledilmesinden sonra ahalinin ovaya göçmesiyle ilçe şimdiki yerinde yeniden kurulmuş, eski Bayezit Sancağı ise bir ören yeri olarak kalmıştır. Günümüzde Doğubayazıt ahalisince Yukarı Beyazıt olarak anılmaktadır. Yukarı Beyazıt’ta bulunan tarihi evler ve kalıntılar birer harabeye dönüşmüştür. Bölge turizmi ve tarihsel miras açısından büyük önem arz eden bu tarihi mekanlara sahip çıkılması gerekmektedir. Seçim bölgemde bulunan Yukarı Beyazıt’ın tarihi evlerinin aslına uygun bir şekilde restore edilerek hem Doğubayazıt’ın ve hem de ülkenin turizmine yeniden kazandırılması için Bakanlığınızın gerekli girişimlerde bulunarak bu alanda ivedilikle çalışma başlatması elzemdir.

Bu bağlamda;

Doğubayazıt’ta bulunan Yukarı Beyazıt’ın tarihi evlerinin aslına uygun bir şekilde restore edilmesi amacıyla herhangi bir girişimde bulunacak mısınız? Söz konusu tarihi kalıntıların terk edilmesinin gerekçesi nedir?

Eski Bayezit Sancağı’nın bulunduğu tarihi alanın bir ören yeri olarak kalmasının nedeni nedir? Bu alandaki tarihi evlerin ve kalıntıların yıkımına seyirci kalınmasının sebebi nedir?

Bakanlığınız, Yukarı Beyazıt’ın tarihi evlerinin aslına uygun bir şekilde restore edilerek hem Doğubayazıt’ın ve hem de ülkenin turizmine yeniden kazandırılması için ne gibi bir çözüm önerisinde bulunulacaktır?