Ağrı Valisi Dr. Osman Varol göreve başlarken.. -Erhan BAYDAR-

Ağrı Valisi Dr. Osman Varol göreve başlarken.. -Erhan BAYDAR-

"Sınır Ticareti bölge ve Ağrı ekonomisi için çok önemlidir. Zaman zaman esnaf sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sıkıntıların en aza indirilmesi için çalışılmalıdır."

-Erhan BAYDAR-

Son Valiler kararnamesi ile Adana’ya atanan Süleyman Elban ilimizden ayrılırken, Ağrı Valiliğine atanan Dr. Osman Varol geçtiğimiz hafta göreve başladı.

Sayın Varol’un göreve başladığı günden itibaren yoğun ziyaret, halk teması, toplantı trafiği, sosyal medya ve basında geniş yer alması, hiç zaman kaybetmeden çalışmaya başladığı anlamına gelir.

Gerçi, adet olduğu üzere bir süre ziyaretler ve iade-i ziyaretler devam edecektir. Ama bu süreçler de fikir alışverişleri ve değerlendirme yapılabilecek en iyi ortamlardır. 

Bilindiği gibi Ağrı, çok yönlü sorunları olan bir ilimiz. Sayın Valimiz elbette ki; ilin mevcut sorunlarını irdelemiş, ön bilgi edinmiş, bundan sonrada yaşayarak çözümler noktasında çaba harcayacaktır.

Ama en önemlisi Sayın Valimiz Ağrı’ya gelmek üzere Amasya’dan ayrılırken mesajında:

“Amasya’da başta milletvekillerimiz olmak üzere, Belediyelerimiz, kamu kurumları, siyasi parti temsilcileri, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve halkımızla beraber güzel bir uyum ve çalışma ortamı oluşturduk.

Kamu hizmetlerinin kaliteli, erişebilir olması ve katılımcı yönetim anlayışının tesisi için işbirliği ve koordinasyon içerisinde çalışma arkadaşlarımla birlikte samimiyetle hizmet etmeye çalıştık.” Diyor.

Zaten mesajda belirtildiği gibi en çok aranan ve ihtiyaç duyulan koordinasyon ve işbirliğidir. Bu sağlandığında çoğu problemin çözümüne adım atılmış demektir.

Ağrı’nın sosyal, ekonomik ve kültürel ağırlıklı sorunları var.

Genel yatırımlar yanında önemli sorunlara mahallinde lokal çözümler bulunabilir. Bu da Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ortak çözümler üretmesi ile mümkün olabilir.

Ağrı’da güzel bir koordinasyon ve irade sergilenmesi halinde, mahalli yatırımlar dev yatırımlara dönüşebilir.

Buna birkaç örnek verecek olursak;

Ağrı dağı, ishak paşa Sarayı, Meteor çukuru, Nuh’un Gemisi, Buz mağaraları, Balık Gölü, Diyadin’de kaplıcalar, Eleşkirt’te kayak tesisleri ve Ağrı’nın diğer her ilçesinde, her köşesinde tarih, kültür ve turizm kokan bu değerler, mahalli çaba ile genel yatırım projelerine dahil edilebilir, Turizm verimli hale getirilebilir.

Mahalli idarelerin çok büyük sıkıntılarından biri il ve ilçelerde asfalt yapacak tesislerin yok denecek kadar az olmasıdır. Bu konuda ilçe belediyeleri ve özel idarenin ortaklaşa çalışması ve özel sektörün bu konudaki alt yapı yatırımı da değerlendirilerek asfalt tesisleri kurulabilir.

Karayolları Bölge Müdürlüğü ve DSİ gibi yatırımcı kuruluşların bütün illerde uyguladığı “mahalli idarelere destek olma” geleneği mümkün olduğunca Ağrı’da da işletilebilir, yatırım programlarında olmasa bile, en azından il ve ilçelerde “yağmasan bile gürle” misali bazı küçük problemlere yardımcı olunabilir.

Ağrı’da işsizlik konusu çözüm bekleyen önemli sorunlardan biri.. Yeni istihdam alanları yaratmak için Tarım, hayvancılık ve arıcılık desteklenir, sulama suyu projeleri hayata geçirilebilir ise ekonomiye ve işsizliğe büyük katkı sağlanmış olur.

Sınır Ticareti bölge ve Ağrı ekonomisi için çok önemlidir. Zaman zaman esnaf sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sıkıntıların en aza indirilmesi için çalışılmalıdır.

Netice olarak, sorunlar bitmez ama Bu sorunlar aşılmaz değil. Örneklediğimiz birkaç sorunla, koordinasyon içinde çalışılması halinde verimli olunabileceğini ifadeye çalıştık.

Bizler elimizden geldiğince görüş ve yapıcı eleştirilerimizi yapmaya devam edeceğiz.

“Mahkeme kadıya mülk değil..”  Hiçbir iş ve makam insanlar için sürekli değildir.. Önemli olan “hoş bir sadâ” bırakmaktır. O bakımdan canı gönülden çalışıp eser bırakanlar, bıraktığı eserleri ile her zaman anılmaktadır, anılacaktır.

Ağrı Valisi Sayın Dr. Osman Varol’a hayırlı olsun diyor, güzel yatırımlara imza atacakları temennisiyle başarılar diliyoruz...

 -Erhan BAYDAR-

not:  Üç yıl ilimizde görev yapan Adana valisi Sayın Süleyman Elban’ı, olumlu olumsuz eleştiriler yanında iyi bir yönetici, nezaketi ve zerafeti ile yaptığı hizmetlerle her daim hatırlayacağımızı belirtmek isterim.. Yeni görevinde başarılar dileriz.