Crohn Hastalığında Diyet

Crohn Hastalığında Diyet

Diyetisyen M.Fırat DEMİR

Crohn hastalığı olan bireylerde diyet planı başka bir kişi için işe yaramayabilir. Bunun nedeni, hastalığın farklı insanlarda GI(Gastrointestinal rahatsızlıklar) yolunun farklı bölgelerini içerebilmesidir.

Sizin için en iyi olanı bulmak önemlidir. Bu, diyetinize belirli yiyecekleri eklerken veya çıkarırken semptomlarınızı takip ederek yapılabilir. Yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri, semptomların nüksetmesini azaltmanıza ve şiddetlerini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Şunları yapmanız gerekebilir:

Lif alımınızı ayarlayın

Bazı insanlar yüksek lifli, yüksek proteinli bir diyete ihtiyaç duyarlar. Diğerleri için, meyve ve sebze gibi yüksek lifli gıdalardan ekstra gıda kalıntısı bulunması GI yolunu ağırlaştırabilir. Bu durumda, düşük lifli bir diyete geçmeniz gerekebilir.

Süt tüketiminizi sınırlayın

Önceden, laktoz intoleransı yaşamamış olabilirsiniz, ancak Crohn hastalığınız olduğunda vücudunuz bazı süt ürünlerini sindirmekte zorlanabilir. Süt ürünleri tüketmek, bazı insanlar için mide, karın krampları ve ishale neden olabilir.

Su içiniz

Crohn hastalığı vücudunuzun sindirim sisteminizden su emme yeteneğini etkileyebilir. Bu dehidrasyona neden olabilir. Dehidratasyon riski özellikle ishal veya kanama geçiriyorsanız yüksektir.

Alternatif vitamin ve mineral kaynaklarını düşünün

Crohn hastalığı bağırsaklarınızın diğer besin maddelerini gıdalarınızdan uygun şekilde emebilme yeteneğini etkileyebilir. Yüksek besinli yiyecekler yemek yeterli olmayabilir. Bunun sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için multivitamin almak hakkında doktorunuzla konuşun.

İhtiyaçlarınıza en uygun olanı bulmak için doktorunuz ve diyetisyeniniz ile birlikte çalışın.

Besinler İlacınız Olsun

Esenlikler Dilerim