Yaklaşan Kış Mevsiminde Beslenme Önerileri :

Yaklaşan Kış Mevsiminde Beslenme Önerileri :

Diyetisyen M.Fırat DEMİR

Kış aylarında herkesin korkulu rüyası olan soğuk algınlığı ve grip bizleri gafil avlamak için bağışıklık sistemimizin en zayıf anında saldıraya geçmek için bekler. Bağışıklık sistemimizin güçsüz düşmemesi için aşağıda önerdiğimiz beslenme örüntüsüne uygun olarak besin alımını gerçekleştirirsek kış ayları gülerek ve eğlenerek geçireceğimiz bir mevsim olarak kalacaktır.

Kış aylarında beslenme önerileri

       Günlük meyve ve sebze tüketimimizi 4 ile 6 porsiyon arasında olmasına dikkat etmek gerekir. Gün içinde farklı renkte olan sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme planı, antioksidan, A ve C vitamini almak açısından iyi olacaktır. Özellikle kış aylarında nar, portakal, havuç gibi sebze ve meyveleri her gün tüketmeye özen gösteriniz. Bu arada dikkat edilecek nokta; meyveleri, meyve suyu şeklinde değil, tok tutması ve kilo kontrolü açısından taze olarak tüketilmesi daha doğru olacaktır.

Gün içinde mutlaka 1 Bardak inek sütü, 1 kâse yoğurt ya da 1 bardak kefir tüketmeye çalışın. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için mutlaka tüketilmelidir.

        Ekinezya (Kirpi Otu) çayı: üst solunum yolları enfeksiyonlarından korunmada ve tedavide yardımcıdır. Ayrıca bağışıklık sisteminin etkinliğini destekler. Ekinezya bitki çayının etkisi suda çözünebilen kafeik asit türevlerinin etkisinden kaynaklanır. Özellikle enfeksiyon, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda sıklıkla kullanılır. Bağışıklık sistemi yeterinde güçlü olmayanlar için de ekinezya önemli bir doğal destektir. Grip ve soğuk algınlığı önleyici etkisi olduğu gibi hastalığın ilk belirtilerinin ortaya çıkması durumunda da kullanılabilir. Son yayımlanan çalışmalara göre ekinezya ürünleri, hem uçuk virüslerini öldürüyor, hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin miktarını kontrol ediyor. Böylece de boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasar engelleniyor.

Ekinezya (Kirpi Otu) çayını içmemesi gerekenler :

1. Oto-immün hastalığı olanlar. (chron hastalığı, romatoid artrit, addison hastalığı, aplastik anemi, atopik dermatit, guillain-barre sendromu, sarkaidoz, sistemik lupus eritemetozus, behçet, kawasaki hastalığı, çölyak hastalığı, mikrokimerizm multiple skleroz)

2. Kalp aritmisi için kullanılan amiodarone içeren ilaçlar ve karaciğere hasar veren ilaçları alanlar.

3. MS, lupus, romatoid artirit ve tüberküloz gibi sağlık sıkıntıları olan kişiler.

4. Papatyaya karşısı alerjisi olan kişiler.

5. Bağışıklık baskılayıcı ve anksiyete ilaçları kullananlar.

6. Hamileler.

Hazırlanışı: Bir fincan sıcak su içerisine yarım kaşık ekinezya ekleyin. 10- 15 dakika demleyin. Ekinezya çayını 15 gün içip, sonrasında 2 hafta ara vermek gerekir. Fazlası immün sistemi (bağışıklık sisteminin) üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

DİKKAT: Herhangi bir sentetik ilaç kullanırken doktora danışmadan bitkisel çayların içilmemesi gerekir. Çünkü bazı durumlarda etkileşime girme durumu söz konusu olabilir. Ekinezya çayı da bazı ilaçlarla etkileşime girerek alerjik belirtilere neden olabilir.

        Su tüketimine dikkat etmek çok önemlidir. Havaların soğuması ile birlikte genelde su tüketiminde bir azalma yaşanmaktadır. Suyun içerisine daha kolay ve zevkle içmesini sağlayacak; çubuk tarçın, limon kabuğu, salatalık gibi aroma veren besinler ilave edilebilir. Bazı ekstrem durumlarda dehidrasyon yaşanmaması için kişinin su tüketimini kontrol etmesi gerekmektedir.

        Kışın vazgeçilmezi n-3 yağ asiti açısından zengin olan balık tüketimi; haftada 2 kez toplamda 300 gram olarak önerilmektedir. Ayrıca iyi kalite protein kaynağına sahip olan balığın tok tutması özelliği ile de kilo kontrolünde de etkisi olacaktır. Yalnız pişirme şekline dikkat etmek çok önemlidir. Kızartma yerine; ızgara ya da buğlama şeklinde tüketilmelidir.

        Tatlı yerine meyve tüketmeye özen gösterin Özellikle kış aylarında tatlıya olan istekte bir artış olmaktadır. Bu isteği hedefimiz meyve ile karşılamak olmalıdır. Olmadı derseniz kalorisi ve içeriği sağlıklı olan tatlılardan karşılamaya çalışın. Genel olarak sütlü tatlılar tüketebilirsiniz.

Şekersiz Kek Tarifi

3 adet cennet hurması

3 adet yumurta

1 bardak süt

Yarım su bardağı sıvı yağ

2 su bardağı tam buğday unu

2 paket kabartma tozu

1 avuç fındık

1 avuç ceviz

Kuru üzüm – Kuru kayısı

Kuru incir – Tarçın

Hindistan Cevizi

Yapılışı:

Yumurtalar mikser yardımıyla çırpılır. Üzerine süt ve sıvı yağ eklenip, çırpmaya devam edilir. Fındık ve ceviz, rondo ile parçalanıp bu karışıma eklenir. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar un konulur. Son olarak kabartma tozu ile rondoda parçalanan cennet hurması, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve tarçın kek hamuruna ilave edilir. Kek kalıbına aktarılan karışım, 180 derece ısıya sahip fırında, 40 dakika boyunca pişirilir. Servis edilirken, Hindistan cevizi ile birlikte süslenir.

        Sağlıklı beslenme prensiplerini oluşturmak zaman ve düzen ister. Beslenme programlarını uygularken sabrınızı mutlaka koruyun ve sizler için belirlenen sağlıklı hedeflere mümkün olduğunca uyum sağlamaya çalışmanız beden ve ruhsal iyilik halinizi olumlu yönde etkileyecektir.

Siz sevgili okurlarıma bu köşeden bir Diyetisyen olarak yardımcı olmaya çalışacağım. Sağlık ve mutlu bir yaşam temenni eder esenlikler dilerim.