Diyetinizin Stres Üzerindeki Etkisi

Diyetinizin Stres Üzerindeki Etkisi

Diyetisyen M.Fırat DEMİR

Stres, büyük bir duygusal gerginlik altında hissettiğiniz ve yaşamdaki belirli baskılarla baş edemediğiniz zamandır. Bu baskılar, travmatik olaylardan iş ve ilişkiler gibi günlük taleplere kadar tüm şekil ve boyutlarda gelir.

Stresli bir şeyle karşılaştığımızda, sinir sistemimiz ve adrenal bezlerimiz fiziksel bir tepki için hazırlamak için vücudun geri kalanına sinyaller gönderir. Strese girdiğimizde yaşadığımız belirtiler artan kalp atış hızı ve ağır solunum gibi en iyi şekilde hayatta kalmamızı sağlamak için tasarlanmış fizyolojik tepkiler olarak tanımlanır. Bu kablo bağlantılı ' dövüş ya da kaç ' tepkisi milyonlarca yıl önce hayatta kalmanın yaşam veya ölüm tehditleriyle karşı karşıya kalması gerektiğinde ortaya çıkardı, ancak bu tür tehditlerin önemli ölçüde daha az olduğu modern dünyada sağlığımız üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.

Bu nedenle stresle baş etmemizde bize yardımcı olabilecek gıdalar şu şekildedir:

Meyve ve sebzeler

B vitaminleri - Muz, yeşillikler, kabuklu yemişler, tohumlar, et, balık ve süt ürünlerinde bulunur, bunlar bir stres döneminden sonra vücuda enerji sağlar.

C Vitamini - En büyük C vitamini deposu, stres hormonlarının üretiminden sorumlu olan adrenal bezlerde bulunur. Portakal, domates, biber, yeşillik ve brokoli gibi bol miktarda C vitamini yönünden zengin yiyecekler.

Magnezyum - Bu mineral, kasları gevşetmeye ve anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olurken, hormon ve enerji üretiminde de önemli bir rol oynar. Fasulye ve mercimek, kepekli tahıllar ve yeşillikler gibi kuru yemişlerde magnezyumdan yüksektir.

Kompleks karbonhidratlar

Kepekli ekmek, makarna ve tahıllar, yulaf ve kahverengi pirinç gibi işlenmemiş karbonhidratlar yemek, mutlu ve daha rahat hissetmenize yardımcı olan ruh halini artıran hormon olan serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olacaktır.

Esansiyel yağ asitleri (EFA'lar)

Esansiyel yağ asitleri (Omega 3 ve 6) vücudun etkili bir şekilde işlev görmesine yardımcı olan hayati besinlerdir özellikle beyin. EFA'lar ayrıca psikolojik ve fiziksel stresin etkilerini hafifletmeye yardımcı olur. Diyetinizde doğru EFA dengesini elde etmek için yağlı balık, fındık gibi kaynakları tüketin.

Kalsiyum yönünden zengin besinler

Stres ve diyetle ilgili araştırmalar, kalsiyumun kas gerginliği ve anksiyete gibi bazı semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, diyetinize bol miktarda kalsiyum açısından zengin gıdalar (az yağlı süt, yoğurt, susam, yosun, peynir, yeşillikler ve brokoli gibi) dahil etmek faydalı olabilir.

Besinler İlacınız Olsun

Esenlikler Dilerim.