DOĞUBAYAZIT MÜFTÜLÜĞÜ SARIKAMIŞ’TA

DOĞUBAYAZIT MÜFTÜLÜĞÜ SARIKAMIŞ’TA

Haber:Narinkale Gazetesi

Doğubayazıt İlçe Müftüsü Adem Özdemir, SYDV Müdürü Mehmet Arvas, Müftülük personeli, Seyyid Abdurrahim Arvasi İlim ve İrfan Merkezi Merkez Kuran Kursu öğrencileri ve 15 Temmuz Şehitleri Yatılı Kız Kuran Kursu öğrencileriyle, Sarıkamış Şehitlerini Anma törenine iştirak ettiler.

Doğubayazıt İlçe Müftüsü Adem Özdemir yaptığı açıklamada; “78 bin Şehit verilen Allahüekber Dağlarında hocalarımız ve öğrencilerimizle birlikte Allahuekber nidalarıyla tekbirler getirerek yürüdük.

Yıl 1914…Yer Sarıkamış…

Sarıkamış‘ta 60 bini donarak olmak üzere 78 bin şehit vermiştik.

1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak şehit oldu.

Başkumandan vekili Enver Paşa büyük bir güçle, Rusları hiç beklemedikleri bir yerden, Allahüekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars‘ı yeniden vatan topraklarına katmayı hedeflemişti.

Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı.

Allahuekber dağları, 37 bin şehit verilerek aşıldı ve Sarıkamış kuşatıldı. Sarıkamış kuşatma harekatı aşırı soğuk ve açlık yüzünden, hedef ele geçirilemeden, 5 Ocak 1915’de sona erdi.

Osmanlı Ordusu bu dağlarda, 60 bini donma sonucu tam 78 bin şehit verdi.

Akabinde 1033 yılında Kars Muharebelerinde şehit düşen Ebu'l-Hasan el-Harakani Hazretlerinin kabri şerifini ziyaret ederek ülkemizin birlik ve beraberliği, dirlik ve düzeni ve Sarıkamış Şehitlerimiz için dualar ettik.

Cenab-ı Hakk başta Sarıkamış Şehitlerimiz olmak üzere vatanımız, milletimiz, dinî mübini İslam için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve mağfiretiyle muamele eylesin.