GELMEDEN KIYAMET GEL SENDE KIYAM ET

GELMEDEN KIYAMET GEL SENDE KIYAM ET

Diyanet İşleri Başkanlığımız “Yaşayan Cami Modeli" olarak isimlendirdiği camileri toplumun tüm kesimlerine hitap eden bir hizmet anlayışına kavuşturmak üzere çeşitli projeler hayata geçirmektedir. Bu kapsamda camilerde genç, çocuk, kadın-aile ve engelli bireylere yönelik cami buluşmaları düzenlenmekte, haftada bir gün vatandaşlarımızın katılımıyla Kur'ân tilaveti, tesbihat, sohbet ve duadan müteşekkil sabah namazı buluşmaları ve hadis dersleri gerçekleştirilmektedir.

Bu kapsamda İlçemiz Müftü Camiinde 22.12.2019 Pazar günü bir sabah namazı buluşması tertip edilmiştir. Sabah Namazı Buluşmasına başta İlçe Müftümüz Sayın Adem Özdemir, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sayın Erhan Emre, Milli Eğitim Müdürü Sayın Yusuf Yardımcı olmak üzere din görevlilerimiz, genci yaşlısı, amiri memuru, kadını erkeği ve çocuğuyla pek çok vatandaşımız katılmışlardır.

Namaz Öncesinde yaptığı konuşmada İlçe Müftümüz Sayın Adem Özdemir “Sabah namazı, günün ilk imtihanı, ilk ibadetidir. Dolayısıyla güne iyi başlayıp ilk imtihanı başarmalısınız ki, diğer imtihan ve tehlikelere karşı daha güçlü ve donanımlı olasınız. Nitekim Peygamberimiz (a.s.m.), "Kim sabah namazını kılarsa, Allah'ın garantisi altındadır." (Kütüb-i Sitte, 17/541)buyurmaktadır.” Dedi.

İlçe Müftümüz Sayın Adem Özdemir, sabah namazı ve ikindi namazının önemine değindiği sohbetinde şunları söyledi: “Efendimiz aleyhissalatü vesselam “İki serinlik namazını, sabah ve ikindiyi kılan kimse cennete girer.” (Buhârî, Mevâkît 26),  yine bu konuda bir başka hadislerinde “Güneş doğmadan ve batmadan önce namaz kılan bir kimse cehenneme girmeyecektir.” (Müslim, Mesâcid 213-214) buyurmaktadır. Resûl-i Ekrem bu sözüyle sabah ve ikindi namazlarını kastetmektedir.” Dedi.

İlçe Müftümüz Adem Özdemir sözlerine devamla şunları söyledi: Sabah ve ikindi vakitlerini ve bu vakitlerin namazını daha faziletli kılan  sebeplerden biri, belki en önemlisi, bu namazlarda meleklerin de hazır bulunmaları ve Allah’ın mü’minlere bir lutfu olmak üzere, onların güzel hallerine meleklerin Cenâb-ı Hakk’ın huzurunda şahitlik etmeleridir. Konuyla ilgili olarak Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır:

“Birtakım melekler geceleyin, diğer birtakımı da gündüz vakti birbiri ardınca gelip sizin aranızda bulunurlar. Onlar sabah namazı ile ikindi namazında bir araya gelirler. Geceleyin aranızda kalmış olanlar Allah’ın huzuruna çıkarlar. Allah Teâlâ, kullarının halini çok iyi bildiği halde, meleklere: –Kullarımı ne halde bıraktınız? diye sorar. Melekler: –Onları namaz kılarken bıraktık; yanlarına da namaz kılarken varmıştık, derler.” (Buhârî, Mevâkît 16)

Sabah namazı vakti uykudan uyanmanın çok zor olduğu, yatsı namazı vakti de yorgunluğun had safhaya varıp uykunun galip geldiği zamanlardır. Bu iki vakitte camiye ve cemaate gitmek gerçekten büyük bir azim ve gayreti gerektirir. Bu sebeple sabah ve yatsı namazında cemaate emekleyerek de olsa gelmek tavsiye edilmiştir. Bu hususta Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır:

“İnsanlar yatsı namazı ile sabah namazındaki fazilet ve sevabı bilselerdi, emekleyerek bile olsa mutlaka camiye, cemaate gelirlerdi.” (Buhârî, Ezân 9, 32)

Sabah ve yatsı namazları münafıkların çoğu kere camiye, cemaate gelmedikleri namazlardır. Bu özelliği sebebiyle mü’minle münafığı, ihlâs sahibi olanla nifak alâmeti taşıyanı ayırt etmede bu iki namaz bir ölçü kabul edilmiştir. Bu hususta Hz Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Münafıklara sabah ve yatsı namazından daha ağır gelen hiçbir namaz yoktur.  İnsanlar bu iki namazda ne kadar çok ecir ve sevap olduğunu bilselerdi, emekleyerek de olsa cemaate gelirlerdi.”  (Buhârî, Mevâkît 20, Ezân 34)

İşte bu ve benzeri özellikleri, güzellikleri ve zorlukları sebebiyle halkımızın özellikle gençlerimizin, hanım kardeşlerimizin, çocuklarımızın ve hafta içi çalıştığı için camilere gelemeyen din kardeşlerimiz için böylesine program tertip ediyoruz. Bu Sabah Namazı Buluşmasında emeği olan başta Müftü Camii İmam Hatibi Kemal Şahin hocamız olmak üzere tüm hocalarıma ve siz kıymetli cemaatimize teşekkürlerimi sunarım.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

Sohbetin ardından Sabah Namazının kılınması, tesbihatın yapılması ve hayırsever cemaatimizin çorba ikramı ile Sabah Namazı Buluşması sona erdi.