KISSADAN HİSSE ALMAK

KISSADAN HİSSE ALMAK

EĞİTİMCİ YUSUF DUMAN

Bir zamanlar çarşıda çarşaf çarşaf gençlerimizin asılan başarıları, Doğubayazıt halkını gururlandırır nitelikteydi. Şimdi bırak çarşafları yastık yüzünü dolduracak düzgün bölümler yok denecek kadar az. Çok üzücü bir durumla karşı karşıyayız. Suçu nerede arasak yerine her kulvarın kendisi ile öz eleştiri yapması lazım. (Dershaneler, etüt merkezleri, özel ders veren kişiler, ilkokullar, ortaokullar, liseler veliler, duyarlı çevre sakinleri) Hem kazanalım hem de kazandıralım düşüncesiyle yola çıkmamız büyük başarıları beraberinde getirecektir. Bu başarısızlıkların müsebbibi  dershaneler değildir.

İlkokuldan tut ortaokul, lise ve dershane sürecine kadar olan bütün süreçlerdir. Bu kurumlarda görev alan müdürler, sınıf öğretmenleri, rehber öğretmenler vicdani sorumluluk almalılar ki öğrenci hakkına girilmesin!

Ortaokul, lise ve dershanelerde eğitsel ve kişisel rehberliğin yanı sıra ‘Davranış Değerlendirme Ölçeği’, ‘Başarısızlık Nedenleri araştırmaları’, ‘Problem Tarama Envanteri’, ‘Sınav Kaygısı Ölçeği’, ‘Mesleki Eğitim Belirleme Testi’ gibi çalışmalar öğrenciyi daha iyi tanımak için yıl içinde belirli periyotlarla yapılması gereken çalışmalardır. Bu çalışmaların layıkıyla yapılması gerekir.

 Rehberlik Merkezinin yanı sıra MENTOR Öğretmenlik Sistemi bulunmalı. YKS’ye hazırlanan her öğrencinin rehber öğretmeninin yanı sıra bir de MENTOR öğretmeni bulunmalı. MENTOR öğretmenler, öğrencinin dersine en fazla giren öğretmen olarak belirlenmelidir. MENTOR öğretmen; bağlı oldukları öğrencinin akademik gelişimlerini, devam ve devamsızlık durumlarını, ödev takibini, sınavlardan aldıkları puanları ve başarı- başarısızlık grafiklerini, ders içi durumlarını takip etmeli, belirli aralıklarla bağlı oldukları öğrencilerin velileri ile iletişime geçmek ve öğrencinin grafiği hakkında veliyi bilgilendirmeli.

 Ortaokul ve lisede MENTOR öğretmen, her şubenin sınıf öğretmenidir.

Herkes üzerine düşen görevleri yerine getirirse üzücü sonuçlarla karşılaşılmaz.

Dershanelerde MENTOR, lise, ortaokul ve ilkokullarda REHBER öğretmenler faktörlerinin layıkıyla görev yapmaları kaçınılmaz hale gelmiştir.