MİDE VE BAĞIRSAK ŞİŞKİNLİKLERİNİN ÖNLENMESİ İÇİN ÖNERİLER

MİDE VE BAĞIRSAK ŞİŞKİNLİKLERİNİN ÖNLENMESİ İÇİN ÖNERİLER

Diyetisyen M.Fırat DEMİR

Kış aylarında bazı durumlarda beden hareketlerinin azalmasıyla ve beslenmenin dikkatlice yapılmadığı zaman başlayan bu sorunu yakından inceleyelim.

Mide ve bağırsak şişkinlikleri, farklı insanlar için farklı anlamlara gelir. Hastalar yemekten, geğirmeden veya rektal gazdan sonra (şişkinlik) aşırı şişkinlikten veya bu semptomların bir kombinasyonundan şikayet edebilir. Bu farklı semptomlarla başa çıkabilmek için hastalar gastrointestinal sistemin nasıl çalıştığını anlamalıdır. Bu bilgi ile semptomlarını önlemek veya iyileştirmek için adımlar atabilirler. Yiyecek, sıvı ve hatta tükürük her yutulduğunda, mideye az miktarda hava taşınır. Midede, gıda küçük parçalara parçalanır ve daha sonra ince bağırsaklara boşaltılır. Midenin boşalması genellikle 1-2 saat içinde gerçekleşir. İnce bağırsak yavaşça büzülür, bu sıvı yiyecek parçalarını aşağı akış yönünde hareket ettirir. Kaloriler, mineraller ve vitaminler emilir. Sindirilemeyen sıvı atık daha sonra geniş kolona (bağırsak) ulaşır. Burada, sıvı fragmanlarından gelen suyun çoğu geri emilir. Dışkı böyle oluşturulur. Sindirim yolu boyunca çeşitli fonksiyonlar gaz üretimine katkıda bulunabilir. Basit diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin ardından gastrointestinal gazın azaltılmasına ve semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

BESLENME GERÇEKLERİ

Bağırsak gazı üretimini kontrol etmek için diyetinizde kalori miktarı , protein, mineral ve vitaminler yeterli olmalıdır. Bazı yiyecek gruplarının diyetten çıkarılması gerekebilir. Bununla birlikte, bağırsak gazı için diyetin erken aşamalarında, vitamin ve mineralden yüksek besinler önerilebilir.

GEĞİRME

Serme, yutulan havanın mideden salınmasıdır. Mide kendi başına hava veya gaz üretmez. Ne zaman bir insan yiyecek veya sıvıyı yutarsa, onunla biraz hava yutulur. Kişi ne kadar sık yutarsa, mideye giren hava miktarı o kadar fazla olur. Bazı bireyler "hava yutucular" dır, çünkü sıklıkla tükürük ve havayı yutarlar ve sonra onu yukarı çıkarırlar. Geğirme nadiren ciddi bir problemdir. Bazen, ilaçlar ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte, çoğu durumda, hasta nasıl gerçekleştiğini anlayarak ve yukarıda listelenen basit adımları izleyerek geğirme işlemini kontrol edebilir.

ŞİŞKİNLİK

Bilinmeyen nedenlerden dolayı, yemek sonrası abdominal şişkinlik (şişme) kadınlarda daha sık görülür. Şişkinliğe genellikle mide ve üst bağırsakta zayıf veya düzensiz kasılmalar neden olur. Karın kaslarının gevşemesi de bir faktör olabilir. Şişkinlik genellikle düzensiz hareket ve bağırsak spazmı olan bir rahatsızlık olan bağırsak sendromunun bir parçasıdır. Anksiyete ve stres bazılarının semptomlarında rol oynuyor gibi görünmektedir. Şişkinlik ayrıca gastroparezi denilen midenin gecikmeli boşalmasından da kaynaklanabilir. Bazı yiyeceklerden kaynaklanan mide bulantısı ve hızla yemek, şişkinliğe katkıda bulunabilir ve bu nedenle kaçınılması gerekir. Şişkinlik oldukça sıkıntılı olsa da, genellikle ciddi bir sorun değildir. Genellikle diyetteki basit değişikliklerle tedavi edilebilmektedir.

REKTAL GAZ

Kolon, tam anlamıyla içinde büyüyen yüzlerce farklı bakteri barındırmaktadır. Bu bakteriler bağırsaklarımızda huzur içinde yaşar ve vücuda bazı olumlu sağlık yararları sağlar. Kolondaki bakterilerin çoğu zararsızdır ve sorun yaratmaz. Bu bakteriler, kendi beslenmeleri için yediğimiz sindirilemez yiyeceğe güvenir. Bazı yiyeceklerin bazı bakterilerin gelişmesine neden olma olasılığı daha yüksektir. Bu bakterilerin bazılarına "gaz oluşturucu" denir. Hidrojen ve metan gibi gazlar üretirler. Rektal gazların yüzde 80 ila 90'ı (gaz) bakteriler tarafından oluşturulur. Gaz oluşturan bakteriler genellikle belirli karbonhidratlar ve şekerler ile beslenir. Bu nedenle, eğer bu karbonhidratlar diyette azalır veya elimine edilirse, rektal gaz genellikle önemli ölçüde azaltılabilir. Bazı gıdalara verilen bireysel tepkiler aynı zamanda rektal gaz üretiminde bir faktördür. Örneğin, iki kişi aynı miktarda karbonhidrat yiyebilir. Biri çok miktarda rektal gaz oluşturur, diğeri ise çok az ya da hiçbir sorun yaşamayabilir.

HANGİ YİYECEKLER İLE MEYDANA GELİYOR?

Baklagillerin (her çeşit), süt ve süt ürünleri, soğan, kereviz, havuç, kuru üzüm, kayısı, kuru erik suyu, buğday ürünleri ve Brüksel lahanası bulunur.

Suçlu yiyeceklerin tamamen ortadan kaldırılması gerekmeyebilir. Bazen, daha küçük miktarlarda tolere edilebilir. Örneğin, günde üç bardak süt bireysel bir aşırı gaza neden olabilir, ancak sütü günde bir bardakla sınırlamak sorun yaratmayabilir. Bazen bazı gıdalara tolerans kazanılabilir. Birçok kişi diyete lif eklenmesinin gaza neden olduğundan şikayet eder. Bu problem genellikle birkaç hafta boyunca kademeli olarak lif ekleyerek azaltılabilir.

GEĞİRME AZALTMAK İÇİN İPUÇLARI:

1. Sigaralardan, nargileden ve purolardan kaçının; sakız ve sert şeker; dar ağızlı pipetlerden ve şişelerden yudumlarken; ve uygun olmayan takma dişler. Tükürüğü artırabilirler.

2. Gazlı içecekler veya çırpılmış krema gibi hava içeren yiyeceklerden ve soda bikarbonat gibi gazlı ilaçlardan kaçının.

3. Çok yavaş yemek yemekten kaçının.

4. Kemerlerinizi sıkmayın.

GAZ YAPAN BESİNLER

Sebzeler: Lahana; turp; soğanlar; Brokoli; Brüksel lahanası; Karnıbahar; salatalıklar; lâhana turşusu; alabaş; Kuşkonmaz

Kök Sebzeler: Patates, şalgam

Meyve: Kuru erik; kayısı; elmalar; Kuru üzüm; muz

Tahıllar – Ekmekler: Tahıllar, ekmekler ve hamur işleri dahil olmak üzere buğday ve buğday ürünleri içeren tüm yiyecekler. Etiketleri kontrol et.

Yağlı Gıdalar: Tavada kızartılmış veya kızartılmış besinler; yağlı etler; zengin krema sosları ve hamur işleri. (Yağlı yiyecekler karbonhidrat olmasa da bağırsak gazına da katkıda bulunabilir.)

Sıvılar: Gazlı içecekler, ilaçlar veya tozlar

Esenlikler Dilerim.