Ördek Yumurtası: Yararları ve Yan Etkileri

Ördek Yumurtası: Yararları ve Yan Etkileri

Maceracı bir yumurta sever iseniz, ördek yumurtalarının restoran menülerinde, çiftçi pazarlarında ve hatta bazı marketlerde göründüğünü fark etmiş olabilirsiniz. Ördek yumurtaları dikkat çekicidir, çünkü büyük boyutlu bir tavuk yumurtasından neredeyse % 50 daha büyüktür. Büyük, altın, kremsi bir yumurta sarısı var ve birçok insan onları zengin, ekstra yumurta tadı için seviyor. Beyaz veya kahverengi tavuk yumurtası kabuklarıyla karşılaştırıldığında, ördek yumurtaları soluk mavi, mavi-yeşil, kömür grisi ve bazen de beyaz dahil olmak üzere çeşitli renklerde gelir.

Kabuk rengi bazen aynı cins içinde bile değişse de, renk ördek türüne bağlıdır.

Beslenme

Yumurtalar mükemmel bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Vücudunuzun protein oluşturmak için ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri sağlarlar. Yumurta sarısı yağ ve kolesterolün yanı sıra birçok vitamin ve mineral açısından zengindir. En önemlisi, kırmızı kan hücresi oluşumu, DNA sentezi ve sağlıklı sinir fonksiyonu için gerekli olan neredeyse bir günlük B12 vitamini içerirler

Sağlık yararları

Ördek yumurtası sarısı turuncu-sarı renklerini karotenoid adı verilen doğal pigmentlerden alır. Bunlar, hücrelerinizi ve DNA'nızı kronik ve yaşa bağlı hastalıklara yol açabilen oksidatif hasardan koruyabilen antioksidan bileşiklerdir. Yumurta sarısındaki büyük karotenoidler, yaşa bağlı maküler dejenerasyon (sarı nokta), katarakt, kalp hastalığı ve bazı kanser türlerinde daha düşük riskle bağlantılı olan karoten, kriptoksantin, zeaksantin ve luteindir. Sarısı ayrıca lesitin ve kolin bakımından da zengindir. Kolin, sağlıklı hücre zarlarının yanı sıra beyniniz, nörotransmitterler ve sinir sistemi için gerekli olan vitamin benzeri bir besindir. Lesitin vücudunuzdaki koline dönüştürülür. Kolin sağlıklı fetal beyin gelişimini desteklediğinden, hamilelik sırasında da temel bir besindir.

Potansiyel sağlık yararlarına rağmen, ördek yumurtaları herkes için iyi bir seçim olmayabilir.

Alerjiler

Bir yumurta alerjisinin belirtileri deri döküntülerinden hazımsızlık, kusma veya ishale kadar değişebilir. Ağır vakalarda, bir gıda alerjisi, nefesinizi etkileyebilecek ve hayatı tehdit edebilecek anafilaksiye neden olabilir. Ördek ve tavuk yumurtasındaki proteinler benzerdir ancak aynı değildir ve bir tür yumurtaya karşı alerjik tepki yaşayan, ancak diğerinde olmayan insanlar vardır. Böylece, tavuk yumurtasına tepki verseniz bile, ördek yumurtası yiyebilirsiniz.

Kalp hastalığı

Yüksek kolesterol içeriği nedeniyle ördek yumurtaları herkes için güvenli olmayabilir, özellikle diyabetiniz veya ailenizde kalp hastalığı öyküsü varsa

Ördek yumurtası nasıl kullanılır

Ördek yumurtalarını, haşlanmış veya karıştırılmış omlet gibi pişirebilirsiniz.

Yemek pişirmek için kullanıyorsanız ( Pasta, börek, çörek vb ), çoğu tarifin büyük tavuk yumurtası gerektirdiğini unutmayın. Ördek yumurtası daha büyük olduğu için, tarifinizi daha az ördek yumurtası, daha az sıvı veya daha fazla kuru malzemeler kullanarak ayarlamanız gerekebilir.

Ördek yumurtaları bulursanız denemeye değer lezzetli bir besin, sakın kaçırmayın. Besinler İlacınız Olsun

Esenlikler Dilerim.