Erhan BAYDAR


Ağrı en soğuk il olarak rekor kırıyor..

- COVİT 19 PANDEMİSİ İLE BİRLİKTE BÖLGEMİZDE KIŞIN AĞIR GEÇTİĞİ BU GÜNLERDE VATANDAŞIN YÜKÜNÜ AZALTACAK, TÜM FATURALARIN MAKUL ÖLÇÜLERDE İNDİRİMLİ YANSITILMASI ÇOK ANLAMLI OLACAKTIR.-


Doğu Anadolu Bölgesinde “en soğuk günlerin yaşandığı” haberlerini takip ediyoruz.

Ağrı sıfırın altında eksi 33 derece ile rekor kırarken, kar yağışı ile olumsuz etkilenen il, ilçe ve köylerde bir hayli sıkıntılı günler geçiriliyor.

Sadece bu yıl değil, her yıl yaşanan ve hayatı olumsuz etkileyen kara kış ve dondurucu soğuklar, Doğu Anadolu’nun yadırganmayan, doğal bir gerçeğidir..

Bölgemizde, havaların soğumaya başladığı eylül ayından Mayıs ayı sonuna kadar sekiz aylık zaman dilimi içinde maddi ve manevi büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.

Doğu Anadolu’da, karla mücadele en az dört veya beş ay aralıksız devam etmekte, kış süresince kar ve buzlanmanın bıraktığı maddi ve manevi hasarlar yıl boyu telafi edilmeye çalışılmaktadır.

Bilindiği gibi, Ağrı ve ilçelerine Doğal Gaz verilmekle kışın yükü ve aynı zamanda kış aylarında meydana gelen hava kirliliği tamamen olmasa da büyük ölçüde ortadan kalkmıştır.

Ancak, tartışmasız bölgemiz ve ilimiz için büyük bir nimet olan Doğal gaz, elektrik, su ve internet gibi hizmet faturaları sert geçen bu günlerde özellikle salgın hastalığın ekonomi üzerindeki olumsuzluğu ile birlikte vatandaşı zora sokmuş ve düşündürmeye başlamıştır.

Bu konuda ekonomik sıkıntılar ve ağır geçen kış şartları göz önüne alınarak bu anlamda tüketiciye bir kolaylık sağlanabilir mi?. Konu gündeme getirilebilir ve değerlendirilebilir diye düşünüyoruz.

Bu bağlamda son günlerde özellikle Doğalgaz faturaları ile ilgili basın ve sosyal medyada çıkan haberlere ilişkin AKSA Doğalgaz açıklama yaptı. Gazetemizde de yayınladığımız geniş açıklamada, Doğal gaz perakende satış fiyatının dağıtım bölgelerinde değişiklik gösterdiği belirtildi. Tabii ki, sadece doğalgaz değil, tüm giderler bu sıkıntılı süreçte tartışılmaktadır.

Ayrıca, kış aylarında ağır kar ve kış sıkıntısını başta Belediyeler, Özel İdareler ve Karayolları olmak üzere, sahada hizmet sunan tüm kurum ve çalışanlar da yaşamaktadır.

Sıkıntılı geçen kış sürecinde, bu bölgelerde kurumlara ilave maddi destek verilmesi talebi hep tartışılmıştır.

Belediyeler ve özel idareler bu ağır kış şartları nedeniyle bütçe açıkları verdikleri gibi, kış aylarının ağır tahribatları nedeniyle de fatura ödemektedirler.

Belediyelerin karla mücadele için ayırdıkları ödenek, personelin yaptığı kış mesaisi az sayılamayacak kadar önemlidir.

Netice olarak; Kışı ağır geçen bölgemizde ve ilimizde alınacak her tedbir çok önemlidir. Ama bu Kovit 19 Pandemisi döneminde vatandaşın yükünü azaltacak, destek anlamında tüm faturaların makul ölçülerde indirimli yansıtılması ve belediyelere kış tazminatı verilmesi çok anlamlı olacaktır.

–Erhan BAYDAR-