Erhan BAYDAR


AĞRI YILLIK 280 TON BAL ÜRETİMİ İLE ÖNEMLİ BİR MERKEZ.. -ERHAN BAYDAR-

“Ağrı ve tüm ilçelerinde elde edilen bal, yıllardır şifa niyetine tüketilmektedir.”


Ağrı’da bu yılki bal hasadı, Valimiz Sayın Osman Varol’un Tezeren Köyü'nde arıcılık faaliyetinde bulunan Abubekir Demir'in bal hasadına katılımıyla başladı. Varol Bal üreticisine desteğin süreceğini belirterek, Ağrı'nın arıcılık anlamında yükselen bir değer olduğunu ilgili plan ve projelerin takipçisi olacağını söyledi.

Tarım İl Müdürü Kenan Engin ise üretim konusunda, Ağrı Balının tescil işlemlerinin başladığı müjdesini verdi. Engin; ''Arıcılık son zamanlarda özellikle bakanlığımızın desteklediği projeler ile pozitif bir ivme kazandı. Arılı kovan sayısında ciddi bir artış söz konusu ve yıllık 280 ton bal üretimi ile ilimiz önemli bir üretim merkezi oldu.'' dedi.

Ağrı Valiliğinin 2017 yılında başlattığı her yıl Eylül ayının ilk haftası “Ağrı Bal Festivali”  etkinlikleri bu yıl salgın hastalık Yeni tip korona virüs (Covid-19) nedeniyle

yapılamayacak. Bu konuda resmi bir açıklama yapılmış değil. Ama Yapılacak olsaydı bu yıl 4. Festival ile Ağrı balının tanıtımı yapılacaktı.

Festival yapılmayacak olsa da, BAL HASADINI Vesile edip, sorunları anlatmak, dillendirmek faydalı olur.

Her yıl konu ettiğimiz Ağrı’da arıcılık ve bal üretimi, son yıllarda verilen destek ve teşviklerle daha da önem kazanmış, bal tanıtımı mümkün olduğunca her platformda yapılmıştır.

Daha önce, Türkiye’nin bal üretiminde dünya ikinciliğine yükseldiği yolunda haberler okumuş, Ağrı’da bal üretimi ile ilgili daha fazla çaba harcanması gerektiği ile ilgili yazı kaleme almıştık. Ağrı Tarım İl Müdürü Kenan Engin’in “yıllık 280 ton bal üretimi ile ilimiz önemli bir üretim merkezi oldu.'' Açıklaması, teşvik ve desteklerin üretimi arttırdığını göstermektedir.

Konu ile ilgili olarak önceki yıllarda yapılan haberlerde,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2008 yılından beri uyguladığı teşviklerle, arıcılık sektöründe bal üretiminin yükseldiği ve Türkiye’nin dünya sıralamasında ikinciliğe oturduğu belirtilerek, 2011 yılında 35 bin 459 arı yetiştiricisine yaklaşık 5 milyon kovan için 35 milyon lira destek ödemesi yapıldığı açıklanmıştı.

Türkiye’de bal üretiminin bu verilere göre ne kadar kârlı ve ne kadar cazip olduğunu görmek mümkündür. Nitekim ‘piyasaya hileli bal süren bazı şirket ve üreticileri konunun dışında tutarak’,   pazarlama şirketlerinin yoğun rekabeti, bu konuda ciddi bir üretimin ve buna bağlı olarak güzel bir pazarın oluştuğunu göstermektedir.

Ağrı’da 2012 yılı TÜİK verilerine göre yılda 659 ton bal üretimi yapılmış, bu rakam daha sonraki yıllarda ise küçükte olsa artışlarla devam etmiştir.

Son yıllarda, Türkiye genelinde teşvik ve desteklerle bal üretiminin gösterdiği bu artışın, Ağrı ve ilçelerine bilinçli bir şekilde yapılması halinde büyük katkısı olacaktır.

“Ağrı ve tüm ilçelerinde elde edilen bal, yıllardır şifa niyetine tüketilmektedir. Doğubayazıt İshakpaşa Sarayı sırtları ile Diyadin, Taşlıçay, Patnos, Tutak, Hamur, Eleşkirt ilçeleri, Aladağ ve Sinek yaylası gibi çok sayıda yayla, yıllardır Ağrı ve il dışından gelen bal üreticilerinin tercih ettiği, kaliteli bal üretimi için güzel alanlardır.”

İnsan sağlığı ve beslenmesi için, son derece değerli olan bala talep, hiçbir zaman azalmamış devamlı artmıştır. O bakımdan, Bu talep olduğu sürece arıcılık cazip olmaya devam edecektir.

Üreticilerin teşviklerden ve diğer imkânlardan yararlanabilmeleri için sık aralıklarla bilgilendirilmeleri gerekir.

Dolayısıyla, üretici çoğu zaman konulara vakıf olmadığından, bu fırsatlardan istifade edememektedir.

Fazla sermaye istemeyen, toplumun her bireyinin rahatlıkla yapabileceği, kısa sürede gelir elde edilebilen, istihdam ve üretim açısından verimli bir tarımsal faaliyet olan arıcılığın, ilimizde de kısa sürede yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için özel bir çaba göstermek gerekir.

Çünkü arıcılık, en ucuz istihdam kaynağı olmakla birlikte, ekonomiye katkı sağlayan güzel bir tarımsal faaliyettir..

Ağrı’nın Yüksek rakımlı ‘nane-kekik’ gibi, yüzlerce bitki örtüsü ile kaplı doğa harikası yaylalarımızda elde edilen şifa kaynağı, kolay bir iş ve güzel bir kazanç kapısı olan arıcılıktan daha fazla istifade etmeliyiz.

 –Erhan BAYDAR-