Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Baharatlı Yiyecekler Tüketmek İçin 5 Neden

Diyetisyen M.Fırat DEMİR


1. Baharatlı yiyeceklerin uzun ömürlü faydaları vardır

Haftada altı veya yedi gün baharatlı yiyecekler yemek ölüm oranlarını yüzde 14 düşürdüğü bildirilmiştir.

2. Baharatlı yiyecekler metabolizmanızı hızlandırır

Kimyon, tarçın, zerdeçal, biber ve biber gibi bazı baharatların metabolik dinlenme oranını artırabileceğini ve iştahınızı yavaşlatabileceğini göstermektedir . Bir çalışma, zerdeçalın farelerde yağ dokusu büyümesini baskıladığını da bulmuştur.

3. Baharatın iltihap ile mücadelesi

Kurkumin, zerdeçal içinde bir bileşik. Ayurveda tıbbında, zencefil ve sarımsağın iltihap önleyici özellikleri yüzyıllardır artrit, otoimmün bozukluklar ve hatta baş ağrısı ve mide bulantısı gibi çeşitli durumları tedavi etmek için kullanılmıştır.

4. Baharatlar kanser hücreleriyle savaşmaya bile yardımcı olabilir

Biberlerin aktif bir bileşeni olan kapsaisin, kanser hücrelerini yavaşlattığı ve yok ettiği gösterilmiştir. Bir UCLA(Kaliforniya Üniversitesi) çalışmasında , kapsaisin'in farelerde prostat kanseri hücrelerinin büyümesini engellediğini ve sağlıklı hücreleri zararsız bıraktığını bulmuştur.

5. Baharatlar bakterilere karşı yardımcı olur

Kimyon ve zerdeçalın güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri bulunmaktadır . Bu, vücuttaki zararlı bakterilere karşı kullanılabilecekleri anlamına gelmektedir.

Aman Dikkat!

Biberlerde bulunan kapsaisin, aşırı miktarda tüketenlerde mide ağrısı, ishal ve kusma gibi yoğun kısa süreli semptomlar ortaya çıkarabilir. Bu sinir sisteminin aşırı uyarılması nedeniyle oluşur. İyi haber, bağırsak astarına kalıcı bir hasar vermemesidir. Bununla birlikte, baharatlı yiyecekler yemekte yeniyseniz, istenmeyen semptomları en aza indirmek için alımınızı yavaşça artırın.

HAYATINIZI RENKLENDİRECEK BİR TARİF

İLTİHAP ÖNLEYİCİ LİMON, ZENCEFİL, ZERDEÇAL ÇAYI

MALZEMELER;

• 1 litre su

• ½ limon, dilimlenmiş veya pürüzlü doğranmış

• 1 adet zencefil

• 1 Yemek kaşığı zerdeçal

• 1 Çubuk tarçın

YAPILIŞI;

2 litrelik bir tencereyi suyla doldurun. Diğer tüm malzemeleri ekleyin ve ocakta kaynatın. Isıyı azaltın ve 10 dakika pişirin. Daha sonra ocaktan alın ve içeceğin soğumasını bekleyin. Bir su bardağına süzün ( ister sıcak ister soğuk tüketebilirsiniz)

Besinler İlacınız Olsun

Esenlikler Dilerim.