Erhan BAYDAR


BALIK GÖLÜ, DOĞUBAYAZIT İÇME SUYU İÇİN ÖNEMLİ- YENİ CAZİBELİ SU KAYNAKLARINA İHTİYAÇ VAR..

.


İki hafta önce Doğubayazıt’ın içme suyunun temin edildiği Balık gölü ile ilgili bir yazı kaleme almıştık.

Yazımızda yapılacak her yatırım ve projede ilçemizin su ihtiyacının bu gölden karşılandığına dikkat çekerek, “Balık gölü 150 bin nüfusu ile Doğubayazıt ilçesi ve çoğu köyün içme suyunun temin edildiği, yüzbinlerce hayvanının istifade ettiği, bununla birlikte bağ, bostan ve tarım arazilerinin sulandığı çok önemli bir kaynak.” olduğunu belirtmiştik.

24 Temmuz 2020’de Karaşeyh köyü Yolüstü mezrasında yaşanan sel felaketi ile Birlikte Doğubayazıt’a su taşıyan isale hattı da zarar gördü.

Tek önemli su kaynağı olan içme suyu İsale hattının zarar görmesi ile hem ilçemiz hem de çoğu köyümüz su sıkıntısı ile karşılaştı.

Çok önemli ve masrafsız bir su kaynağı olan Balık gölü içme suyu alternatifi olmadığı için çok tabiidir ki, en küçük bir arıza veya olumsuzluk ile su sıkıntısı yaşatacaktır. Bu küçük bir örnektir. Birde büyük bir arıza ve kesinti olması halini düşünmek bile istemeyiz..

İlçemizin İkinci bir su kaynağı yenileme çalışmaları yapılmakta olan Karabulak köyü içme suyu tesisleridir.

Bu kaynak Belediyenin para yetiremediği, motorlarla ve yüksek elektrik tüketimi ile çok az su temin edilen maliyeti yüksek pahalı bir kaynaktır.

Netice olarak; Karaşeyh köyü Yolüstü mezrasında yaşanan sel felaketi ile aynı zamanda su hatlarının zarar görmesi, Balık Gölü İçme suyunun önemini ve bu önemle birlikte zaman geçirilmeden CAZİBELİ YENİ İÇME SUYU KAYNAKLARI’NIN bulunması gerektiğini bir kez daha bizlere hatırlatmış olmaktadır. -Erhan BAYDAR-