Mehmet Cemil BAYDAR


Doç. Dr. Yaşar Eryılmaz Doğubayazıt Devlet Hastanesi?nde Opr. Dr. Mücahit Murat KICALI?nın (KBB) başarılı operasyonu - Haber -


Doç.Dr.Yaşar Eryılmaz Doğubayazıt Devlet Hastanesi’nde ilk defa bir hastaya tiroglossal kist çıkarılması operasyonu uygulandı.

Doç.Dr.Yaşar Eryılmaz Doğubayazıt Devlet Hastanesi’nde görevli Kulak Burun Boğaz (KBB) hekimi Dr. Mücahit Murat Kıcalı tarafından çocuk hastaya yapılan ameliyat sonrası hasta sağlığına kavuştu.

Tiroglossal kist hastalığının; embriyolojik gelişim sürecinde kapanması gereken bir hattın varlığını sürdürmesine bağlı geliştiğini, hastalarda boyunda şişlik, nefes darlığı, yutma güçlüğüne neden olduğunu belirten Kıcalı ayrıca bu hastalığın nadir olsa da tümöral doku içerebileceğini açıkladı.

Doç.Dr.Yaşar Eryılmaz Doğubayazıt Devlet Hastanesi’nde bu cerrahi işlemi ilk defa gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirten Kıcalı ‘Hastanemizde bu hizmeti vermekten onur duyuyoruz, bütün cerrahi uygulamalarda olduğu gibi bu işlem tam bir ekip işini gerektiriyor. Bu sebeple Doç.Dr.Yaşar Eryılmaz Doğubayazıt Devlet Hastanesi yönetimine, tüm ameliyathane çalışanları ve mesai arkadaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim. İhtisasımı aldığım Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Kliniğindeki tüm değerli hocalarıma, özellikle baş boyun hastalıkları cerrahisinde eğitimimde çok önemli yeri olan Prof. Dr. Babür Küçük ve Prof. Dr. Kürşat Gökcan, Doç.Dr Süha Beton’a minnettarım.’ diye konuştu.

Çocukluk çağındaki boyun kitlelerinin genellikle solunum solu enfeksiyonuna bağlı gelişen lenf iltihabı olduğunu ve bu durumun geçici olduğunu belirten Kıcalı ‘ Boyun kitlelerinin tanısında, hastanın yaşı, lezyonun boynun hangi bölgesinde olduğu, kıvamı ve mobilitesi bizim için çok önemli. Görüntüleme yöntemleri (Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi gibi) tanıda çok yardımcı olsa da kitleden alınan biyopsi ile hastalığın ismini tam olarak koyabilmekteyiz.’ dedi. Bazı hastalar tarafından boyundaki şişliklerin önemsemediğini ve olası kanserlerin tanısının bu yüzden geciktiğini belirten Kıcalı ‘ Eğer boynunuzda bir şişlik varsa muhakkak bir KBB hekimine muayene olmalısınız.’ dedi.

Doç.Dr.Yaşar Eryılmaz Doğubayazıt Devlet Hastanesi’nde Adenotonsillektomi (Geniz eti, bademcik çıkarılması ameliyatı), Septorinoplasti (Estetik burun ameliyatı) , Kulak ameliyatları (Kulak zarına tüp uygulaması, kepçe kulak düzeltilmesi),  Tiroidektomi (Guatr cerrahisi) ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi de (Kapalı Sinüzit Ameliyatı)  yapıldığını ifade eden Kıcalı, hem polikinik hem ameliyathanede yoğun olarak çalıştıklarını, her ne kadar çok yorulsalar da Doğubayazıt halkına hizmet etmekten mutlu olduklarını söyledi.