Erhan BAYDAR


9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü.. ?-


9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir hafta boyunca etkinlikler düzenleniyor. Konuya hassasiyet gösteren bilim adamları, çeşitli kuruluşlar ve sigara mağduru olmuş insanlar, sigaranın zararları ve bırakılması gerektiği yönünde bu hafta içinde daha etkin açıklamaları ile dikkat çekecekler.

Önemli olan, Bu günü vesile eden bilim adamları ve sivil toplum kuruluşları sigara ile ilgili ürkütücü rakamları da yayınlamak suretiyle, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1,5 milyar olan sigara kullanıcısına dikkat çekerek, 9 Şubat’ı “SİGARAYI BIRAKMA- SİGARAYI BOYKOT” etme günü ve haftası ilan edip, insanları bu alışkanlıktan vazgeçirmeye çalışmaları olmalı..

Türkiye'de sigara bağımlılığını önlemeye yönelik olarak 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe giren restoran, bar, kafe gibi kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan kapsamlı yasa ile önemli bir adım atılmıştır. Bu kararlardan sonra sigarayı bırakanlar, bırakma yolunda çaba harcayanlar olduğu gibi, sigara içme yasağına karşı çıkanlar da olmuştur.

Çok değil, yasakların olmadığı yakın tarihte, uçak dahil tüm toplu ulaşım araçlarında, kapalı alanlarda, evlerde, hatta hastanelerde, yeni doğan bebeklerin yanında bile sigara içilir, sağlık hiçe sayılırdı.

Sigaranın insan yaşamı üzerinde çok büyük olumsuzlukları ve zararı olduğu bilinmesine rağmen, hep tüketilmeye devam edilmiştir. Bu nedenle son yıllarda, sık sık sigara ile ilgili paneller düzenlenmekte, hastanelerde “sigarayı bırakma” üniteleri açılmakta, basın yayın organlarında ‘kamu spotları’ adı altında uyarıcı ve bilgilendirici yayınlar yapılmaktadır.

Sigaranın yasaklardan ziyade, insan sağlığına olan zararları her vesile ile anlatılmalı, eğitim ağırlıklı caydırıcı tedbirler, ikna edici formüller ön planda sergilenmelidir.

Şunun altını çizmek gerekir ki; Sigaranın belirlenmiş yerlerde yasaklanması, sigara içenler kadar, sigara içmeyenlerin hakkını korumaya yöneliktir.

Zaten bu yasakla ilgili olarak ta, Turistik oteller ve tesisler Turizm Bakanlığı, diğer yerler ise belediyelerce denetlemektedir.

Kanuni Sultan Süleyman'ın hasta yatağında söylediği: “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi..” sözünden hareketle, Sigara içenlerin, kendi sağlıkları için sigarayı bir an önce bırakmaları, bırakıncaya kadar her içtikleri sigaranın çevreye zarar ve rahatsızlık verdiğini unutmamaları gerekir.. -Erhan BAYDAR-