Erhan BAYDAR


DOĞUBAYAZIT CUMHURİYET'İN 100. YILINDA İL OLMA (VİLAYET) HAKKINI GERİ İSTİYOR..

-Doğubayazıt yeniden il değil, geçmişteki vilayet hakkını istiyor.-


Son günlerde il sayısının arttırılacağı yolundaki kulis haberleri, il olmak isteyen ilçeleri ve özelliklede Doğubayazıt gibi il hakkı elinden alınmış ilçeleri heyecanlandırmıştır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında sancaklar vilayet haline dönüştürülünce, Doğubayazıt’ta aynı adla “Bayazıt Vilayeti” olmuştur. Daha sonra 1927 yılında vilayet merkezi Ağrı´ya taşınmış, il olma hakkı elinden alınan Doğubayazıt basit gerekçelerle Ağrı’ya bağlı bir ilçe olmuştur.

Bu haksızlıktan sonra, yani 1927 yılından itibaren ne zaman ki, il sayısı arttıracak haberleri çıksa Doğubayazıt il olma hakkının geri verilmesi için güçlü bir organizasyon yapamamış ve dolayısıyla zaman zaman teşebbüs edilse bile güçlü bir sesle kendini ifade edememiştir.

Şimdi yeniden, “Cumhuriyet'in 100. Yılında 100 il” söylentilerine bakıldığında İl olmak isteyen çok sayıda ilçenin talebi ve yoğun bir çabası olduğunu görüyoruz.

Sosyal medyada, halk arasında ve gerekse mahalli gazetelerde konuya ilişkin haberler ve taleplerin gündemde olduğu şu günlerde birlik ve beraberlik içinde çok aktif bir organizasyonun yapılması gerekmektedir.

Nitekim, Geçtiğimiz yıl kurulan ve ilçemizin çok sayıda problemine dikkat çeken Doğubayazıt Eğitim, Sağlık ve Kültür Platformu (DESK) bu konuyu oluşturmak ve yetkililere güçlü bir şekilde duyurmak amacı ile toplantılar düzenlemektedir.

Bu çabanın ve çalışmanın altını doldurmak, öncülük edilen teşebbüsü güçlü hale dönüştürmek için kerhen değil, gönülden omuz vermek gerekir.

Doğubayazıt yeniden il değil, geçmişteki vilayet hakkını istiyor.

Bu bakımdan Türkiye’nin her tarafına yayılmış ve Ankara’da gür sesle talebi dile getirebilecek, siyasetçi, akademisyen, özellikle iş insanlarımız bulunmaktadır.

Geçmişte TBMM ne yapılmış Kanun teklifi de bulunan Doğubayazıt’ın il olma talebini gönülden, birlik ve beraberlik içinde yetkililere ulaştırabilir isek üzerimize düşen önemli bir vazifeyi yerine getirmiş olacağız.

Netice olarak, Doğubayazıt Eğitim, Sağlık ve Kültür Platformu Başkanı Cemal Ersü ile platformun kıymetli üyeleri konu ile ilgili olarak İş insanları, Siyasetçi, kanaat önderleri,  muhtarlar ve halkla görüşmeler yapıyor ve İl olma talebine katkı sağlamak için destek arayışlarını sürdürüyorlar.

Bu ve benzeri güzel teşebbüslerin başarıya ulaşması sadece temenni ile değil, gönüllü olarak katkı sağlamak ve güç vermekle mümkündür.

2023 seçimlerine çok az zaman kala siyasi partiler, Genel Başkanlar, Milletvekilleri ve bakanlar il ve ilçelerde olacaklar. Bunu her platformda değerlendirmek, her parti ve her siyasiye ulaşarak talebimizi bildirmemiz gerekir.

Bu vesile ile başarılı çalışmalar dileği ile hayırlı teşebbüse katkı veren herkesi kutluyoruz. -Erhan BAYDAR-