Erhan BAYDAR


Doğubayazıt Kaymakamı Murat Eknci göreve başlarken

.


12 Ağustos 2022 tarihli  Resmi Gazete'de yayınlanan  Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile İlçemize atanan Kaymakam Murat Ekinci 25 Ağustos tarihinde yeni görevine başladı.

Sayın Eknci Erzurum Oltu ilçesinden, bölgeye ve sorunlara yabancı değil. Göreve başladığı günden itibaren yoğun bir hayırlı olsun ziyaret kabulü ile toplantılar yapıp kurum amirlerinden bilgiler almış, ilçemizin sorunlarını ve genel durumunu değerlendirmiştir.

Bizlerde zaman zaman dile getirdiğimiz önemli sorunlarımızdan birkaçına değinmek isteriz.

Doğubayazıt ağırlıklı olarak ekonomik faaliyetleri Turizm ve Sınır Ticareti olan, yatırım ve planlamasını buna göre yapan önemli bir ilçemiz.

Bu nedenle zaman zaman çeşitli gerekçelerle Turizm ve Sınır Ticaretinde yaşanan durgunluk, esnafın zor günler yaşamasına neden olmaktadır. 

Özellikle Gürbulak Sınır Kapısında “GÜNÜBİRLİK” diye adlandırdığımız ticarette esnafa kalıcı, gerçek kolaylık sağlanması ticaretin devamlılığı açısından çok önemlidir.

Ağrı Dağı’nın kış ve yaz aylarında tırmanışa açık tutulması ilçemiz ve bölgemiz turizminin olmazsa olmazıdır.

Ayrıca Doğubayazıt'ın sosyal, ekonomik ve kültürel ağırlıklı sorunları var.

Genel yatırımlar yanında önemli sorunlara mahallinde lokal çözümler bulunabilir. Bu da Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ortak çözümler üretmesi ile mümkün olabilir.

Doğubayazıt'ta güzel bir koordinasyon halinde çok verimli hizmetler yapılabilir.

Ağrı dağı, İshak paşa Sarayı, Meteor çukuru, Nuh’un Gemisi, Buz mağaraları, Balık Gölü ve her köşesi tarih, kültür ve turizm kokan bu değerler daha cazip ve verimli hale getirilebilir.

Bölgenin en büyük tesislerinden biri olan Doğubayazıt Arkoz Çimento fabrikası ile alt yapısı güçlü müteahhit ve iş insanlarımızın olması ayrıca fırsattır. Bu imkanlar değerlendirilerek hizmete katkıları sağlanabilir.

Her zaman vurguladığımız gibi, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve DSİ gibi yatırımcı kuruluşların bütün illerde uyguladığı “mahalli idarelere destek olma” geleneğinden yararlanılabilir, sorumluluk alanlarındaki şehir içi taşkın dereler, yollar ve bazı ihtiyaç duyulan işler yapılabilir.

Doğubayazıt’ta işsizlik, çözüm bekleyen önemli sorunlardan biri..

Yeni istihdam alanları yaratmak için Tarım, hayvancılık ve özellikle arıcılık desteklenir, çok önemli sorunlardan biri olan sulama suyu projeleri hayata geçirilebilir ise ekonomiye ve işsizliğe büyük katkı sağlanmış olur.

İÇME SUYU ÇOK BÜYÜK SORUN ve KISA SÜREDE YENİ KAYNAKLAR BULUNMALI

Doğubayazıt’ın olağanüstü artan nüfusu ile mevcut kaynaklar değerlendirildiğinde, uzun vadede su sıkıntısının devam edeceği öngörülüp, Balık gölünün su kayıplarının önlenmesi ve planlanacak yatırımlarda su havzası korunarak kirliliğe meydan verilmeyecek projelerin geliştirilmesi, en önemlisi yeni içme suyu kaynaklarının bir an önce bulunması şarttır.

Netice olarak, “Mahkeme kadıya mülk değil..”  Hiçbir iş ve makam insanlar için sürekli değildir.. Önemli olan “hoş bir sadâ” bırakmaktır.

O bakımdan canı gönülden çalışıp eser bırakanlar, bıraktığı eserleri ile her daim anılmaktadır, anılacaktır.

Sayın Kaymakamımız Murat Ekinci’ye tekrar hoş geldin diyor, güzel yatırımlara imza atacakları temennisiyle başarılar diliyoruz...

 -Erhan BAYDAR-