Erhan BAYDAR


DOĞUBAYAZIT’TA KORONAVİRÜS (Covid-19) VAKA SAYILARINDA ARTIŞ..

-DOĞUBAYAZIT’TA TESTLER VE FİLYASYON ÇALIŞMALARI ARTTIRILSIN-


Geçtiğimiz hafta Yeni tip korona virüs (Covid-19) nedeniyle ilçemizde sevdiğimiz bazı dost, hemşehri ve akrabalarımızı kaybettik.

Kıymetli Bacanağım, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Emin Elnazik (44),

Gazeteci meslektaşımız Cevdet Baycan,

İlçemizin sevilen yüzü İsmail Nalbantoğlu (Çakan) ve diğer akrabalarımızı Hakka uğurladık, uğurlamaya da devam ediyoruz..

Sevdiğimiz dostların kaybı, hasta olanların hüznü ile bir haftayı geride bıraktık. Vefat edenlere Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailelere sabırlar diliyoruz. Hastanelerde yatan ve evlerinde şifa bekleyen tüm hastalarımıza acil şifalar diliyoruz.

****

Daha bir ay önce “KORONAVİRÜS (KOVİD-19) SALGIN RİSKİ“ başlıklı yazımızda,

   “DÜĞÜNLER, TAZİYELER, EŞ DOST ZİYARETLERİ, PİKNİK ALANLARINDA TOPLU ZİYAFETLER, TEDBİRLER OLSA BİLE RİSKİ ARTTIRIYOR” demiştik.

Bugün geldiğimiz nokta Sayın Bakan’ın da açıkladığı gibi Ağrı riskli iller arasında ve salgın hastalığın yayılma hızı devam ediyor.

Bununla ilgili olarak Bakan Koca, vaka sayılarının arttığı Rize, Van, Ordu, Kütahya, Eskişehir, Ağrı valileri ile görüştü, tedbirler ele alındı.

İl Pandemi Koordinasyon Kurulu, her gün yeni tedbirler alıp uygulamaya koymaktadır. Bu anlamda Valilik önceki günde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele için İl Sağlık Müdürlüğüne 34 araç tahsis etti. Araç tahsisi test ve filyasyon çalışmalarının daha da hızlanacağı anlamına gelmektedir.

Bu çalışmaların İl geneli ve özellikle salgının yoğun olduğu Doğubayazıt’a bir an önce yansıtılarak testlerin ve filyasyon çalışmalarının arttırılması, hasta takibi ile özellikle temaslı testlerinin sıkı bir şekilde yapılması sağlanmalıdır.

Ayrıca Daha önce Ağrı dahil 14 ilde yapılmasına izin verilmeyen sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinliklere, 4 Eylül 2020 Cuma gününden itibaren ülke genelinde müsaade edilmeyecektir. Bu karar yerinde bir karar ama, uymak ve takibini yapmak daha önemlidir.

İkinci husus, gerek sağlık çalışanları ve gerekse sahada çalışma yapan filyasyon ekipleri aylardır büyük özveri ile çalışmaktadırlar.

Bilhassa İzolasyona tabi tutulan hastaların 14 günlük takibi  Filyasyon ekipleri tarafından yapılmaya çalışılsa da hasta ve hasta yakınlarının bu önemli olan ‘14 günlük korunma, maske- mesafe- temizlik’ kurallarına kendi iradeleri ile uyması Hastalığın yayılmasını önleyecek tedbirlerin başında gelmektedir.

Ağrı ve ilçelerinde salgın riskinin artması ile yeni ek tedbirlere uymak ve gerekmedikçe kalabalık ortamlara girmemek için özen ve çaba göstermemiz gerekir..

Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, rehavete kapılmak, kurallara bilerek veya bilmeyerek uymamak, bu salgın hastalığın, bu musibetin vahametini ciddiye almamak büyük yanlıştır. Hele ki, sonbahara girdiğimiz bu günlerde tatillerini yakınları yanında veya yazlıklarda geçirenler şimdi ikamet ettikleri il ve ilçelere dönmektedirler. Yapılacak olan, mekan değişikliği yapanlar en az 14 gün kuralını uygulamalıdırlar.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaşma ihtimali çok fazla bir hastalık. “bana bir şey olmaz”  demeyelim. Alınan kararlara uyalım. Kapalı ortamda uzun süre kalmayalım. Çarşıda pazarda özellikle topluluklarda, küçükte olsa aile toplantılarında “AİLE İÇİNDE ve YAKINLARIMIZDAN BİZE BULAŞMAZ”  demeden maske - mesafe - temizlik kuralını unutmayalım..

Parklarda, Dinlenme esnasında, İş yeri ve ev ziyaretlerinde-, Telefonla konuşurken maskeyi indirmeyelim.

Unutmayalım Sağlık Bakanının dediği gibi, Virüs durup dururken yayılmıyor. “BANA BİR ŞEY OLMAZ DİYENLERLE, BENDEN BAŞKASINA ZARAR GELMEZ” diyenlerin desteği ile yayılıyor..

Sağlıklı Günlere İnşallah.. -Erhan BAYDAR-