Erhan BAYDAR


Doğubayazıt’ta Turizm ve Sınır Ticareti

Doğubayazıt ağırlıklı olarak Turizm ve Sınır Ticareti ile iştigal eden, yatırım ve planlamasını buna göre yapan bir ilçe..


Tüm dünya Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Yüz yılın en sıkıntılı ve sönük yılını yaşamaktadır. 

Türkiye’de de 2020 yılı başından itibaren bu salgın ile mücadeleye odaklanan hükümet ve tüm kamu ve özel kuruluşlar planladıkları yatırım ve projeleri bir süre geri plana bırakır gibi olsalar da neticede bu salgının son bulması sonrası bir yerden devam edileceğini de unutmamak gerekir.

Bu sıkıntılı dönem ilimiz ve ilçemiz için de bir hayli zor geçmektedir. Doğubayazıt ağırlıklı olarak Turizm ve Sınır Ticareti ile iştigal eden, yatırım ve planlamasını buna göre yapan bir ilçe..

Bu süreç Turizm ve Sınır Ticaretini tamamen durdurmuştur. Turizm İşletmecisi ve esnaf zor günler yaşamaktadır.

Sağlanacak koordinasyon ile alınacak ekonomik tedbirler yanında ileriye dönük plan ve programlar yapmak gereklidir.

Yeni programlar yapmak için salgının bitmesini beklemek yerine, hem salgınla mücadele hem de bu sıkıntıların zararlarını telafi etmeye yönelik fikirler üretip çalışmalar yapılmalıdır.

Örneğin;15-22 Nisan, “Turizm Haftasıdır. Bu haftayı vesile edip değerlendirmek, Turizm işletmecilerini (geniş toplantılar olmamak kaydı ile) bir araya getirerek sorunları masaya yatırmak, çözümler aramak güzel bir fırsat olabilir.

Netice olarak, koronavirüs (Kovid-19) denilen salgın hastalık çok sayıda tüccar ve esnafımızı zorda bırakmıştır. Bunun aşılması için el ele vermek, ama mutlaka mağduriyetleri aza indirmek için destek ve yardımlaşma ile çözüm arayışlarını sürdürmek gerekmektedir. -Erhan BAYDAR-