Erhan BAYDAR


İstanbul Doğubayazıt Yardımlaşma Derneği Bay-Der Taziye Yemeklerini kaldırdı.–“Teklif dahi etmeyin”

"Peygamber efendimiz, ölünün kendi ailesinin yemek hazırlayıp gelenlere ikram etmesini hoş karşılamamıştır."


Türkiye’nin dört bir yanına yayılan ve özellikle büyükşehirler dahil bazı il ve ilçelerde vatandaşın seslendiremediği, ancak birilerinin bu gidişata DUR demesi için dua ettiği TAZİYE YEMEKLERİ öyle bir hal aldı ki, ‘YASAK’ denilse kanuna, ‘GÜNAH’ denilse örf ve adetlere uymaz anlayışı ile bir mahalle baskısına dönüştü ve bu anlayış yayılarak devam edip gidiyor.

Bilindiği gibi, iki yıl önce şikayet ve yakınmalar üzerine İstanbul Doğubayazıt Sosyal Yardımlaşma Derneği Bay-Der aldığı kararla taziye yemeklerini tamamen kaldırmış ve sadece çorba ikramı ile örnek uygulamaya ön ayak olmuştu.

Bu karar sonrası, uzun süre İstanbul’da takdir kazanan bu uygulama ile taziye kabulleri mütevazi ikramlarla yapılmaya devam etti. 

Ama, arada bir israrlı talepler doğrultusunda bazen yemeklere müsade edilmesi, yeniden abartılı ikramlara dönüşünce Bay Der yönetimi harekete geçti ve önceki kararına uygun olarak gidişata DUR dedi.

BAY DER’in Aldığı Yeni Karar DUYURUSU şöyle: 

“DERNEĞİMİZDE YAPILACAK OLAN TAZİYELERDE YEMEK VERİLMESİ  DAHA ÖNCE ALINAN YÖNETİM KURULU KARARI İLE KALDIRILMIŞTI. BUNDAN BÖYLE KESİNLİKLE DERNEĞİMİZDE YAPILACAK TAZİYELERDE YEMEK VERİLMESİ YASAKLANMIŞTIR. BU KARARI UYGULAYACAĞIZ. BUNDAN BÖYLE, TEKLİF DAHİ EDİLMEMESİ RİCA OLUNUR.” 

Bazı kararları almak zor olabilir, ama toplumdan gelen talepleri doğru değerlendirerek karar almak, konu ile ilgili irade sergilemek yetkili organların en önemli görevidir. Dolayısıyla, üyelerin çoğunluğunun hissiyatına tercüman olarak böyle bir kararı alan Dernek Başkanı Ahmet Dumlu ve şahsında tüm yönetim Kurulu üyelerini kutlarız.

Darısı ilçemize diyeceğimiz bu karar sonrası, Doğubayazıt taziye yemekleri yeniden gündemin en çok konuşulan konusu oldu.

Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl Doğubayazıt Eğitim, Sağlık ve Kültür Platformu hayırlı bir teşebbüste bulunarak, bu konuda kamuoyunu aydınlatıcı ve konuya dikkat çeken toplantılar ve ziyaretler yapmıştı. Halktan destek gören bu teşebbüs ne yazık ki, uygulama da “ÖRF VE ADETLER” denilerek ertelendi, görmezden gelindi.

Şimdi yapılan bütün çalışmalara rağmen Taziye Yemekleri noktasında sorunlar devam ediyor.

Nitekim aynı şikayetler çevre illerde de tartışılıyor, Iğdır’da Valilik tedbiren “taziye yemeklerine” yasak getirmişti.

Burada amaçlanan taziye sahiplerinin hayır işlemesini önlemek, yasakçı tedbirler almak değil, aksine taziye sahiplerinin zora düşmeden, acılı günlerinde hayır ve dualarını rahat bir şekilde yapabilmelerini sağlamaktır.

Bilindiği gibi geçmişte evlerde kabul edilen taziyelere akraba, dost ve komşular yeme içme konusunda katkı verirdi. Daha sonra küçük çadırlarda devam eden taziye kabulleri, büyük çadırlara ve büyük yemek ikramlarına dönüşerek, taziye sahiplerini zora sokmaya başladı.

Son yıllarda, Hayırsever hemşehrilerimizin halka kolaylık sağlaması bakımından tam teşkilatlı Taziye evleri yaptırıp hizmete sokmaları büyük bir boşluğu doldurdu. 

Ancak, taziye yemekleri bu mekanlarda daha da abartılarak devam etti. 

Bilindiği gibi aynı uygulama Büyükşehirlerdeki dernek, vakıf ve taziye evlerinde de yapılmaktadır. 

“Ayıp olur” denilerek çok açık seslendirilemeyen Abartılı ikramların aşırı mali külfete neden olduğu, dolayısıyla taziye sahiplerinin bu konuda sıkıntılar ve mağduriyet yaşadığı şikayetleri dile getirilmektedir.

Şimdi İlçemizde Taziye yemeklerinin külfete neden olduğu şikayetleri yükselirken, bu  sosyal yaraya çözüm bulmak için herkesin kendine düşeni yapması gerekir.

Netice olarak, Taziye kabullerinde yapılan ikram elbette ki önemlidir. Ama tüm hemşehrilerin gücünün yettiği mütevazi ikramlarlar, hem taziye sahipleri için ve hem de Dernek ve taziye evleri için çok daha uygundur.

Daha öncede defalarca yazdığımız gibi, bu konuda, ilçemizde Kaymakamlık başkanlığında, Müftülük, Muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşları ve  Doğubayazıt Eğitim, Sağlık ve Kültür Platformunca alınacak karar ve tavsiyeler cenaze sahiplerini taziye yemekleri külfetinden kurtaracaktır.

Peygamber efendimiz, ölünün kendi ailesinin yemek hazırlayıp gelenlere ikram etmesini hoş karşılamamıştır. Dolayısıyla Cenaze sahibi eğer ölenin ardından hayır yapmayı düşünüyor ise bu güzel niyetini gerçek ihtiyaç sahibi fukaraları bulup sadaka olarak verebilir veya hayır kurumlarına ölen kişi adına bağışta bulunabilir.

Bu bakımdan, TAZİYE YEMEKLERİ” makul ve mütevazi ikramlara dönüşürse her kesin mutlu olduğu, minnetsiz mahçubiyetlerin olmadığı, gönül rahatlığı ile taziye kabulleri yapılmış olur. 

BAY-DER’in aldığı kararın İlçemizde de alınıp uygulanması dileği ile tüm ölmüşlerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyoruz.             

-Erhan BAYDAR-