Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Kahve İçmek İçin En İyi Zaman

Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Kahve, dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. Antioksidan bakımından yüksektir ve birçok hastalık riskinde azalma eğilimi göstermektedir. Bununla birlikte, bazı insanlarda sorunlara neden olabilecek ve uykuyu bozabilecek bir uyarıcı olan kafein içerir.

Peki kahveyi hangi zaman diliminde içmek bize fayda sağlar?

Kortizol ve kahve

Birçok kişi, bir fincan ile doyum sağlarken bazı kişiler ise birden fazla fincan kahvenin veya üç fincan kahvenin tadını çıkarır. Bununla birlikte, stres hormonu kortizolünüz üst seviyede olduğu vakit, kahve içmenin enerji verici etkilerini azalttığı düşünülmektedir. Kortizol, uyanıklığı ve odaklanmayı artırabilen bir hormondur. Ayrıca metabolizmanızı, bağışıklık sistemi tepkinizi ve kan basıncınızı düzenler. Kahve içmek için en iyi zaman, çoğu insanın kortizol seviyesi daha düşük olduğunda 9:30–11:30 arasıdır. Kafein kortizolü artırabilir, ancak bunun uzun vadeli sağlık etkileri bilinmemektedir. Burada yapılan değişimler ve miktarların belirlenmesi önemli.

Kahve egzersiz performansını artırabilir

Kahve, uyanıklığı teşvik etme ve uyanıklığı artırma yeteneği ile bilinir, ancak içecek, kafein içeriği nedeniyle etkili bir egzersiz performansı arttırıcısıdır. Birçok çalışma, kafeinin egzersiz yorgunluğunu geciktirebileceğini ve kas gücünü artırabildiğini göstermiştir. Egzersiz performansını artırmak için etkili kafein dozu, vücut ağırlığı başına 1.4-2.7 mg'dır (kg başına 3-6 mg) Kahvenin egzersiz performansına faydaları, içeceği içtikten sonra 30-60 dakika içinde yaşanabilir.

Anksiyete ve uyku problemleri

Kahve içindeki kafein uyanıklığı artırabilir ve egzersiz performansını artırabilir, ancak bazı insanlarda uyku ve kaygı ile ilgili sorunlara da neden olabilir. Kahvenin uyarıcı etkileri 3-5 saat sürer ve bireysel farklılıklara bağlı olarak, tükettiğiniz toplam kafeinin yaklaşık yarısı 5 saat vücudunuzda kalır. Kafeinin uyku üzerindeki yıkıcı etkilerinden kaçınmak için, yatmadan önce en az 6 saat kafein tüketmekten kaçınılması önerilir.

Ne kadar kahve güvenlidir?

Sağlıklı bireyler günde 400 mg'a kadar kafein tüketebilir - yaklaşık 4 fincan (800 mL) kahve. Hamile ve emziren kadınlar için tavsiye günde 300 mg kafeindir, bazı araştırmalar güvenli üst sınırın günde 200 mg olduğunu düşündürmektedir. Diğer yaygın kafein kaynakları arasında çay, alkolsüz içecekler, enerji içecekleri ve hatta bitter çikolata bulunur.

Egzersiz veya spor etkinliğinizden 30-60 dakika önce kahve içmek yorgunluğu geciktirmeye ve kas gücünü artırmaya yardımcı olabilir.

Kahvenin uyarıcı etkilerinin, yatmadan önce tüketildiğinde uyku sorunlarına neden olabileceğini ve bazı insanlarda endişeyi artırabileceğini unutmayın.

Besinler İlacınız Olsun

Esenlikler Dilerim.