Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Soğanın Etkileyici Mucizesi

Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Tüm sebzeler sağlık için önemli olsa da, bazı türler benzersiz faydalar sunar. Soğan, sarımsak, arpacık soğanı, pırasa ve frenk soğanı içeren Allium cinsi çiçekli bitkilerin üyeleridir.

Bu sebzeler, sağlığı birçok yönden desteklediği gösterilen çeşitli vitaminler, mineraller ve güçlü bitki bileşikleri içerir. Aslında, soğanların tıbbi özellikleri, eski zamanlardan beri baş ağrısı, kalp hastalığı ve ağız yaraları gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanıldıkları bilinmektedir. Soğanlar besin açısından yoğundur, ani kalorileri düşüktür ancak vitamin ve mineralleri yüksektir. Bir orta soğan sadece 45 kaloriye sahiptir, ancak önemli miktarda vitamin, mineral ve lif verir. Bu sebze özellikle bağışıklık sağlığını, kollajen üretimini, doku onarımını ve demir emilimini düzenleyen bir besin olan C vitamini bakımından yüksektir. C vitamini ayrıca vücudunuzda güçlü bir antioksidan görevi görür ve hücrelerinizi serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllerin neden olduğu hasara karşı korur. Soğanlar ayrıca metabolizma, alyuvar üretimi ve sinir fonksiyonunda anahtar rol oynayan folat (B9) ve piridoksin (B6) dahil B vitaminleri bakımından zengindir. Soğan, iltihapla savaşan, trigliseritleri azaltan ve kolesterol seviyelerini azaltan antioksidanlar ve bileşikler içerir bunların hepsi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır. Güçlü antienflamatuar özellikleri de yüksek tansiyonu düşürmeye ve kan pıhtılarına karşı korumaya yardımcı olabilir. Quercetin, soğanlarda oldukça konsantre olan bir flavonoid antioksidandır. Güçlü bir anti-enflamatuar olduğundan, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca kırmızı soğan, kalp hastalıklarına, bazı kanserlere ve diyabetlere(Şeker Hastalığı) karşı koruyabilen güçlü bitki pigmentleri olan antosiyaninler açısından zengindir. Soğanlarda bulunan birçok faydalı bileşik nedeniyle, bunları tüketmek yüksek kan şekerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Unutulmamlıdır ki süt ürünleri kemik sağlığını artırmak için gereken miktarın çoğunu alsa da, soğan da dahil olmak üzere birçok gıda, güçlü kemiklerin desteklenmesine yardımcı olmaktadır. Soğan ekstraktının gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunu olan Vibrio cholerae'nin(koleraya sebep olan bakteri) büyümesini engellediği gösterilmiştir ve soğanların, E. coli ve S. aureus gibi potansiyel olarak zararlı bakterilerin büyümesini de engellemektedir. Soğan, sindirim sağlığını artırmaya, bağırsağınızdaki bakteri dengesini geliştirmeye ve bağışıklık sisteminize fayda sağlamaya yardımcı olan zengin bir ‘’prebiyotik’’ kaynağıdır yani bağırsak dostudur.

Nasıl Tüketebiliriz

Soğan çiğ veya pişmiş olarak yumurta, et yemekleri, çorbalar, salatalar ve fırınlanmış yemeklere kolayca eklenebilir. Böylelikle diyetinizde lif, vitamin ve mineral düzeyini arttırmış olursunuz.

 

Besinler İlacınız Olsun

Esenlikler Dilerim.