Diyetisyen M.Fırat DEMİR


STRESİ AZALTMAYA YARDIMCI 17 HARİKA BESİN

Diyetisyen M.Fırat DEMİR


Zaman zaman streslerden kaçınmak zor olsa da, kronik stres fiziksel ve duygusal sağlığınızı ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir. Aslında, kalp hastalığı ve depresyon riskinizi artırabilir. Bazı yiyecek ve içecekler stres giderici niteliklere sahip olabilir. İşte diyetinize katkıda bulunan 17 stres giderici yiyecek ve içecek.

1. Matcha tozu

Bu yeşil çay tozu, sağlık tutkunları arasında popülerdir, çünkü güçlü stres giderici özelliklere sahip olan L-theanine açısından zengindir.

2. İsviçre pazısı

İsviçre pazı, stresle savaşan besinlerle dolu yapraklı yeşil bir sebzedir. Sadece 1 bardak (175 gram) pişmiş İsviçre pazı , önerilen magnezyum alımının% 36'sını içerir, bu da vücudunuzun stres yanıtında önemli bir rol oynar.

3. Tatlı patatesler

Tatlı patates gibi besin değeri bakımından zengin karbonhidrat kaynaklarını tüketmek , stres hormonu kortizol düzeylerinin düşmesine yardımcı olabilir. Tatlı patates , mükemmel bir karbonhidrat seçimi yapan bütün bir besindir. C vitamini ve potasyum gibi stres yanıtı için önemli olan besinlerle doludurlar.

4. Kimchi

Kimchi, tipik olarak napa lahana ve bir tür turp olan daikon ile yapılan fermente bir sebze tabağıdır. Kimchi gibi fermente gıdalar , probiyotik, vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin yararlı bakterilerle doludur.

5. Enginar

Enginar, inanılmaz derecede konsantre bir lif kaynağıdır ve özellikle bağırsaklarınızdaki dost bakterileri besleyen bir tür lif olan prebiyotikler açısından zengindir. Enginar ayrıca potasyum, magnezyum, C ve K vitaminleri bakımından yüksektir, bunların hepsi sağlıklı bir stres tepkisi için gereklidir.

6. Organ etleri

İnek ve tavuk gibi hayvanların kalbi, karaciğeri ve böbreklerini içeren organ etleri, stres kontrolü için gerekli olan özellikle B12, B6, riboflavin ve folat gibi mükemmel bir B vitamini kaynağıdır.

7. Yumurta

Etkileyici besin profilleri nedeniyle yumurtalara genellikle doğanın multivitamini denir. Bütün yumurtalar , sağlıklı bir stres tepkisi için gerekli olan vitaminler, mineraller, amino asitler ve antioksidanlarla doludur.

8. Kabuklu Deniz Ürünleri

Midye, istiridye ve istiridye içeren kabuklu deniz ürünleri, potansiyel ruh halini artıran özellikleri nedeniyle incelenen taurin gibi amino asitlerden yüksektir.

9. Barbados Kirazı

Konsantre C vitamini kaynaklarından biridir . Portakal ve limon gibi turunçgillerden % 50-100 daha fazla C vitamini içerirler. C vitamini stres tepkisinde rol oynar. Dahası, yüksek C vitamini seviyeleri yüksek

ruh hali ve daha düşük depresyon ve öfke seviyeleri ile bağlantılıdır. Ayrıca, bu vitamin açısından zengin yiyecekler yemek genel ruh halinizi iyileştirebilir.

10. Yağlı balık

Uskumru, ringa balığı, somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, stres düzeylerini azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olduğu gösterilen omega-3 yağları ve D vitamini bakımından inanılmaz derecede zengindir.

11. Maydanoz

Maydanoz, antioksidanlarla dolu besleyici bir bitkidir - serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız molekülleri nötralize eden ve oksidatif strese karşı koruma sağlayan bileşiklerdir.

12. Sarımsak

Sarımsak , glutatyon seviyelerini artırmaya yardımcı olan kükürt bileşiklerinde yüksektir. Bu antioksidan, vücudunuzun strese karşı ilk savunma hattının bir parçasıdır.

13. Tahin

Tahin , amino asit L-triptofanın mükemmel bir kaynağı, ruh halini düzenleyen nörotransmitter dopamin ve serotoninin öncüsüdür.

14. Ayçiçeği tohumları

Ayçiçeği tohumları zengin bir E vitamini kaynağıdır . Bu yağda çözünen vitamin, güçlü bir antioksidan görevi görür ve zihinsel sağlık için gereklidir.

15. Nohut

Nohutlar , magnezyum, potasyum, B vitaminleri, çinko, selenyum, manganez ve bakır gibi stresle mücadele eden vitaminler ve minerallerle doludur.

16. Papatya çayı

Papatya, eski zamanlardan beri doğal bir stres azaltıcı olarak kullanılan tıbbi bir bitkidir. Çay ve ekstraktının dinlendirici bir uykuyu desteklediği ve kaygı ve depresyon belirtilerini azalttığı gösterilmiştir

17. Yaban Mersini

Bu meyveler güçlü anti-enflamatuar ve nöroprotektif etkilere sahip flavonoid antioksidanlar bakımından zengindir. Strese bağlı iltihaplanmayı azaltmaya ve strese bağlı hücresel hasara karşı koruma sağlayabilirler

Besinler İlacınız Olsun

Esenlikler Dilerim.