Erhan BAYDAR


Su israfı her platformda gündeme getirilmelidir..

.


Cuma Namazında "Su, Hayat ve Şifa Kaynağımız" konulu hutbeler okundu. Daha sonra yağmur duası yapıldı.

Bu yıl ülke genelinde yağışların az olması nedeniyle kuraklık sinyalleri ister istemez tedirgin edici boyutlara ulaştı.

Koronavirüs (COVID-19) salgını gibi büyük bir musibet ile mücadele edilirken, bir de kuraklıkla beraber “Hayat ve Şifa Kaynağı" su sıkıntısı ile karşılaşmak var olan sıkıntıyı çok daha arttıracaktır.

Birleşmiş Milletler ve UNESCO başta olmak üzere ilgili kuruluşların raporlarına göre, dünyada ve Türkiye'de artan nüfus, küresel ısınma, kuraklık gibi nedenlerle her geçen yıl suya olan talep artarken, tatlı su kaynakları da azalıyor.

O bakımdan her konuda olduğu gibi su israfına da son vermek gerekir. Yapılan bir araştırmada Türkiye'de her 4 kişiden birinin aşırı su tüketiminde herhangi bir önlem almadığı ve su israfına duyarsız olduğu belirlenmiş.

İsraf edenleri, duyarsız olanları uyarmak, tasarrufu teşvik etmek, tasarrufun hem dini hem de milli görevimiz olduğunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamak gerekir.

Cuma hutbesinde de belirtildiği gibi  “Dinimiz İslam, suyu ölçülü kullanmayı ve israf etmemeyi emreder.

Nitekim Resûl-i Ekrem (s.a.s), bir sahabinin abdest alırken fazla su kullandığını görünce, “Bu ne israf!” diyerek onu ikaz etmiştir.

Sahabinin “Abdestte de israf olur mu?” sorusu üzerine “Evet, akan bir nehirde (abdest alıyor) olsan bile!” diye cevap vermiştir.

Peygamberimizin bu uyarısı, suyun ibadet maksadıyla bile olsa asla israf edilmemesi gereken nadide bir nimet olduğunu bize hatırlatmaktadır.”

İslam’da israf, ayet ve hadislerle yasaklanmıştır.

Nitekim: “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” hadisi ve Peygamber Efendimizin: “Kibirsiz ve israf etmeden yiyiniz, giyininiz ve sadaka veriniz.” sözü ile israfın ne kadar kötü bir şey olduğunu ortaya koymuştur.

Küresel ısınma, değişen iklim şartları ve yağışların az olması, sadece tarım alanında değil içme suyu temin edilen barajlarda da su seviyelerini azaltmaya hızla devam ediyor. Buna karşılık her şeyde olduğu gibi içme suyu israfı da her alanda aynı hızla devam ediyor.

Netice olarak; sıkıntıya muhatap olmadan her alanda her an hissederek tasarrufa uymak, bu konuda tedbirli olmak zorundayız.

Bunca olumsuzlukların yaşandığı, salgın hastalığın her geçen gün canlar yaktığı, bir yudum suya, bir dilim ekmeğe muhtaç olan milyonlarca insanın var olduğu bir Dünyada tüketirken, “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” sözünü hiç akıllardan çıkarmayalım.

-Erhan BAYDAR-