Sigaranın zararları, Tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi amacıyla her yıl 9 Şubat, “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir hafta boyunca konuya hassasiyet gösteren bilim adamları, kuruluşlar ve sigara mağdurları, sigaranın zararları ve bırakılması gerektiği yönünde bilimsel çalışmalar, paneller ve toplantılar yapacaklar.
Bu gün vesilesi ile bilim adamlarının açıkladıkları sigara ve tütün mamülleri kullanım oranları ürkütücü boyutlara ulaşmış durumdadır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ürkütücü boyutlara ulaşan ve dikkat çekilen Sigara kullanımı, alınan tedbir ve çalışmalarla birlikte “SİGARAYI BIRAKMA- SİGARAYI BOYKOT” etme gibi çağrı ve etkinliklerle insanları bu alışkanlıktan vazgeçirmede etkili olabilmektedir.
Türkiye'de sigara bağımlılığını önlemeye yönelik olarak 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe giren restoran, bar, kafe gibi kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan kapsamlı yasa ile önemli bir adım atılmıştır. Bu kararlardan sonra sigarayı bırakanlar, bırakma yolunda çaba harcayanlar olduğu gibi, sigara içme yasağına karşı çıkanlar da olmuştur.
Çok değil, yasakların olmadığı yakın tarihte, uçak dahil tüm toplu ulaşım araçlarında, kapalı alanlarda, evlerde, hatta hastanelerde, yeni doğan bebeklerin yanında bile sigara içilir, sağlık hiçe sayılırdı.
Sigaranın insan yaşamı üzerinde çok büyük olumsuzlukları ve zararı olduğu bilinmesine rağmen, hep tüketilmeye devam edilmiştir. Bu nedenle son yıllarda, sık sık sigara ile ilgili paneller düzenlenmekte, hastanelerde “sigarayı bırakma” üniteleri açılmakta, basın yayın organlarında ‘kamu spotları’ adı altında uyarıcı ve bilgilendirici yayınlar yapılmaktadır.
Sigaranın yasaklardan ziyade, insan sağlığına olan zararları her vesile ile anlatılmalı, ağırlıklı olarak eğitim olmak üzere caydırıcı tedbirler ile ikna edici formüllü çalışmalar aralıksız yapılmalıdır.
Şunun altını çizmek gerekir ki; Sigaranın kamuya açık yerlerde yasaklanması, sigara içenler kadar, sigara içmeyenlerin hakkını korumaya yöneliktir.
Zaten bu yasakla ilgili olarakta, Turistik oteller ve tesisler Turizm Bakanlığı, diğer yerler ise belediyelerce denetlemektedir.
Kanuni Sultan Süleyman'ın hasta yatağında söylediği: “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi....” sözünden hareketle, Sigara içenlerin, kendi sağlıkları için sigarayı bir an önce bırakmaları, içtikleri her sigaranın çevreye zarar ve rahatsızlık verdiğini unutmamaları gerekir.. -Erhan BAYDAR-