Geçtiğimiz hafta Ağrı'da, "Arılar Yaşasın Hayat Yeşersin" projesi kapsamında 100 arıcıya yüzde 75 hibe destekli arıcılık malzemesi dağıtıldı.
Düzenlenen programda konuşan Vali Mustafa Koç, insan hayatının devamı açısından tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, Ağrı’nın çok büyük bir tarım potansiyeline sahip olduğunu belirterek, Çayır ve meralarımızın arıcılık açısından çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu açıkladı.
Her vesile ile konu ettiğimiz Ağrı’da arıcılık ve bal üretimi, özellikle desteklerle cazibesini arttırarak önem kazanmaktadır.
Daha önce, Türkiye’nin bal üretiminde dünya ikinciliğine yükseldiği yolunda haberler okumuş, Ağrı’da bal üretimi ile ilgili daha fazla çaba harcanması gerektiğini vurgu yapmıştık
Konu ile ilgili olarak önceki yıllarda yapılan haberlerde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2008 yılından beri uyguladığı teşviklerle, arıcılık sektöründe bal üretiminin yükseldiği ve Türkiye’nin dünya sıralamasında ikinciliğe oturduğu belirtilerek, 2011 yılında 35 bin 459 arı yetiştiricisine yaklaşık 5 milyon kovan için 35 milyon lira destek ödemesi yapıldığı açıklanmıştı.
Türkiye’de bal üretiminin bu verilere göre ne kadar kârlı ve ne kadar cazip olduğunu görmek mümkündür. Nitekim, ‘piyasaya hileli bal süren bazı şirket ve üreticileri konunun dışında tutarak’, pazarlama şirketlerinin yoğun rekabeti, bu konuda ciddi bir üretimin ve buna bağlı olarak güzel bir pazarın oluştuğunu göstermektedir.
Ağrı’da 2012 yılı TÜİK verilerine göre yılda 659 ton bal üretimi yapılmış, bu rakam daha sonraki yıllarda ise küçükte olsa artışlarla devam etmiştir.
Türkiye genelinde teşvik ve desteklerle bal üretiminin gösterdiği bu artışın, Ağrı ve ilçelerine yaygın bir şekilde yapılması halinde büyük katkısı olacaktır.
“Ağrı ve tüm ilçelerinde elde edilen bal, yıllardır şifa niyetine tüketilmektedir. Çok sayıda yayla, yıllardır Ağrı ve il dışından gelen bal üreticilerinin tercih ettiği, kaliteli bal üretimi için güzel alanlardır.”
İnsan sağlığı ve beslenmesi için, son derece değerli olan bala talep, hiçbir zaman azalmamış devamlı artmıştır. O bakımdan, Bu talep olduğu sürece arıcılık cazip olmaya devam edecektir.
Üreticilerin teşviklerden ve diğer imkânlardan yararlanabilmeleri için sık aralıklarla bilgilendirilmeleri gerekir. Dolayısıyla, üretici çoğu zaman konulara vakıf olmadığından, bu fırsatlardan istifade edememektedir.
Fazla sermaye istemeyen, toplumun her bireyinin rahatlıkla yapabileceği, kısa sürede gelir elde edilebilen, istihdam ve üretim açısından verimli bir tarımsal faaliyet olan arıcılığın, ilimizde de kısa sürede yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için özel bir çaba göstermek gerekir. Çünkü arıcılık, en ucuz istihdam kaynağı olmakla birlikte, ekonomiye katkı sağlayan güzel bir tarımsal faaliyettir..
Bu amaçla, Arıcılık faaliyetinde bulunan ve bulunmak isteyenlere fırsat olmak üzere fırsatların eşit bir şekilde il ve ilçelere yaygınlaştırılarak devam etmesi gerekmektedir.
Ağrı’da ciddi anlamda arıcılık potansiyeli vardır. Bu sektörün daha fazla geliştirilmesi, ürünlerin daha rahat pazarlanması ve arıcılığın geliştirilmesi için çalışma ve çabanın devamı her yönü ile karşılık bulmaktadır.
Yüksek rakımlı ‘nane-kekik’ gibi, yüzlerce bitki ve doğa harikası yaylalarımızda, kolay bir iş ve güzel bir kazanç kapısı olan arıcılıktan daha fazla istifade etmeliyiz.
Arıcılık ve Bal üretimi yapmak isteyenlere verilecek her destek, kısa zamanda katma değere çevrilebilir, güzel bir meslek kapısı olabilir.
–Erhan BAYDAR-