KIRMIZI ݝDRAR VE AݐRISIZ ݝDRAR KANAMASI.. Dr. Uğur AFLAY

 KIRMIZI ݝDRAR VE AݐRISIZ ݝDRAR KANAMASI.. Dr. Uğur AFLAY

 idrarın normal rengi içilen sıvı miktarına bağlı olarak beyazdan koyu sarıya dek değişen renklerde olabilir.Bazı hastalıklar dışında, idrar rengi alınan ilaçlara, yenilen yemeklere ve içilen sıvılara göre değişik renkler alabilir. idrar renginin kırmızılaşması her zaman kanama anlamına gelmeyebilir. Bazı mantar türleri, kırmızı pancar gibi bazı sebze ve meyveler, azosilin gibi bazı ilaçlar idrar rengini kırmızılaştırabilir. uzun süreli açlıklar, susuzluklar, kas harabiyetine neden olan yaralanmalar ve hastalıklar, kan yıkımının hızlandığı bazı hastalıklar idrarda kanama olmaksızın idrar rengini kırmızılaştırabilir.


idrarda ki kırmızılığın kan olup olmadığı laboratuvar testlerinde kolayca tanınabilir. idrarda kanama yapan birçok hastalık vardır.


En sık kanama nedeni böbrek ve idrar yollarının iltihabıdır. iltihap durumunda kanamalar genellikle ağrılıdır. Bazen ateş yükselmesi beraberinde görülebilir. Çocuklarda iltihaplarda çocuk bezinde kırmızı lekelenme görülebilir. Kadınlarda özellikle idrar torbasının iltihaplarında veya yaralarında ateş olmadan sancılı idrar yapma ve kanama sık görülür.


Böbrek, boşaltım kanalları (üreterler), idrar torbası (mesane) veya işeme kanalında meydana gelen her türlü iltihap ve taş oluşumu ağrılı kanama nedenidir. Özellikle kanal taşlarında ağrılar yan taraflardan kasık ve cinsel bölgeye doğru yayılır. Büyük böbrek ve mesane taşları bazen ağrısızdır ve hastalar sadece hafif bir sızı veya idrar yapmakta güçlük tarif edebilirler. Küçük taşlar her zaman daha ağrılıdır. Özellikle kanalları tıkayan taşlarda şiddetli ağrı kaçınılmazdır.


AiRISIZ iDRAR KANAMASI, böbrek, mesane veya prostat kanserinin ilk belirtisi olabilir. Böbrek kanserlerinde çoğu kez yan ağrısı bile olmayabilir. Özellikle mesane kanserinde idrar torbası içerisinde biriken kan pıhtılaşarak “ciğer parçası” gibi irili ufaklı parçaların atılımıyla beraber görülebilir. Hastaların çoğu bu durumu idrarla et parçası atmak olarak tarif eder. Bazı mesane yaraları ağrılı veya ağrısız kanama yapabilir. Bazı yaralar kanserleşme eğilimi gösterebilir.

idrarda kırmızılaşma, ağrısız olsa bile vakit kaybetmeden araştırılmalı ve nedeni saptanmalıdır. Erken tanı ve tedavi, hastalıkların yayılmasını veya vücuda kalıcı hasar vermesini engelleyebilir.