Eğitim-Bir-Sen Doğubayazıt Temsilcisi Deniz Yiğit’in 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Açıklaması

Eğitim-Bir-Sen Doğubayazıt Temsilcisi Deniz Yiğit’in 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Açıklaması

Narinkale Gazetesi

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılının; eğitimin ve eğitim çalışanlarının kronikleşmiş sorunlarının çözüme kavuşturulduğu bir dönem olmasını temenni ediyor, eğitim -öğretim yılının eğitim çalışanlarına, öğrencilerimize, velilere ve eğitimin tüm paydaşlarına hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Öğretmen ihtiyacının 3.000'leri geçtiği, verimli, istikrarlı bir eğitimden bahsetmek çok zordur. Kalkınmada öncelikli bölgelerde eğitimi güçlü kılmanın en öncelikli yolu buraları cazib hale dönüştürmektir. Bunun da önceliği ekonomik anlamda ciddi bir destek sunmaktan geçer. Aksi takdirde bu doldur - boşalt tarzı yaklaşım buralarda öğretmen ihtiyacına, ülkemizin batısında norm fazlalığına sebep oluyor.  Bakanlık her iki problemi de köklü bir şekilde paydaşlarla istişare ederek, Öğretmen Meslek Kanunu'nda çözüme kavuşturmalıdır. Öğretmenin, ücretlisi, vekili, sözleşmelisi olmaz. Hepsi iş güvencesi boyutuyla kadrolu olmalıdır. 

Yine eğitim ve öğretimin en belirgin sorunlarından biri de bir türlü çözüme kavuşturulamayan okulların temizlik, güvenlik gibi işleriyle ilgilenen personel sorunudur. Eğitim ve öğretimin sağlıklı ve uygun ortamlarda yürütülmesi, ihtiyaçların yeterli ölçüde ve zamanında karşılanmasıyla mümkün olabileceğinden okullarımızda temizlik, güvenlik gibi hizmetleri yürüten yeterli sayıda yardımcı personelin varlığı olmazsa olmazdır.  Okullarımızın yardımcı personel ihtiyacı; okul-aile birlikleri tarafından yapılan veya İŞKUR yönetimindeki geçici istihdam programlarıyla yürütülmeye çalışılmaktadır. Ancak okulların açıldığı bugünlerde halen çok sayıda okulun yardımcı personel ihtiyacı giderilememiştir. Bir çok Eğitim Yöneticisi eğitim öğretim faaliyetlerinin kalite ve vizyonu için enerji sarfetmesi gerekirken maalesef üzülerek ifade ediyorum ki; İşgücü Uyum Programının standartlarına uygun çalışabilecek personel bulmanın endişesi ve gayreti içerisindeler. İŞKUR tarafında uygulamaya konulan yeni uygulamalar gelen gideni aratır tarzda her yıl şartlar zorlaştırarak işin içinde çıkılması imkansızlaştırılarak programını sunmaktadır. Geçmiş yıllardaki TYP'nin tutarsızlıklarını, eksiklerini ifade etmiştik yeni uygulamaya konulan İşgücü Uyum Programı şartlarını daha da zorlaştırarak programı uygulamaya koymuş. İşgücü Uyum Programı'nı genel olarak incelediğimizde; iş güvencesinden yoksun, adil ve yeterli bir gelir getirmeyen, sosyal güvencesiz bir çalışma biçimi olduğu net bir şekilde görülmektedir. Bütün bu olumsuzlukların neticesinde, geçmiş yılların aksine programa yapılan başvuru sayısı yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla bu köklü olmayan çözümün de yeni eğitim-öğretim yılında okulların güvenlik, temizlik ve benzeri ihtiyaçlarına bir çözüm getirmeyeceği anlaşılmaktadır.

TYP, okullarımızda geçici de olsa çok yeterli olmasa da bir nebze iş gücü kaynağı sağlıyordu. Ancak İşgücü Uyum Programı ile birlikte, istihdam sürecinde ciddi sorun ve sıkıntılar yaşanacaktır. Bu durum, hem iş arayan vatandaşları hem de okullarımız için ciddi bir belirsizlik oluşturmuştur.  Ev kiralarının astronomik bir fiyata yükseldiği hayat pahalılığının arttığı bir dönemde 566TL ile yevmiye ile, 3 (üç) günlük, asgari ücretin altında, kısa vadeli sigorta ile (sigorta emekliliğe sayılmayacak) çalışan personel nasıl bulunacak?

İŞKUR yetkililerine soruyorum bu şartlarda kim nasıl çalışacak?

Okullarda yeteri sayıda personel bulunamazsa okulların temizliği ve hijyeni nasıl olacak?

Okullarımızda yeterli sayıda personelin olmaması, temizlik, güvenlik ve bir çok idari hizmetlerde aksamalara yol açacaktır ve bir çok sorunu da beraberinde getirecektir.

İşgücü Uyum Programı, güvencesiz yapısı ve düşük gelir getirisiyle okulların temizlik sorununa çözüm olamaz. Vakit kaybedilmeden bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Aksayan şartlar düzeltilmelidir.

Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulunuyoruz; okulların yardımcı personel ihtiyacını ortadan kaldıracak köklü çözümler üretilmelidir. Sınıf ve öğrenci sayısı, personel sayısı, büyüklük gibi kıstaslar esas alınarak her okula münhasır bir ödenek tahsis edilmeli; okulların yardımcı personel ihtiyacı ya doğrudan giderilmeli ya da bu konuda kaynak aktarımı yapılmalıdır.

Deniz YİĞİT / Eğitim-Bir-Sen Doğubayazıt Temsilcisi